Freyr-sjef Torstein Dale Sjøtveit presenterte i dag Marius Meisfjord Jøsevold som ny-ansatt i selskapet. Her sammen med teknisk prosjektleder Christian Tovås.

Marius ansatt i lederstilling i Freyr

Skrevet av Hedda Hiller
29.11.2019 10:00 - OPPDATERT 29.11.2019 10:46

– Med Marius Jøsevold på laget har vi fått en kunnskapsrik, handlekraftig og sentral aktør for utvikling av Helgeland som region, sier styreleder Torstein Dale Sjøtveit.

Marius Meisfjord Jøsevold er nylig ansatt i Freyr AS og vil gå inn i en stilling som leder for Samfunnsutvikling og leverandørkontakt i en nyopprettet ledergruppe for Freyr sin virksomhet på Helgeland. Det melder Freyr i en pressemelding.

– Med Marius Jøsevold på laget har vi fått en kunnskapsrik, handlekraftig og sentral aktør for utvikling av Helgeland som region, sier styreleder Torstein Dale Sjøtveit.

Jøsevold har de siste fire årene vært gruppeleder for Nordland SVs fylkestingsgruppe, og er vararepresentant til Stortinget i inneværende periode. Jøsevold har vært en pådriver for industriutvikling på Helgeland, og har bidratt i flere utviklingsprosjekter.

– Dette er en fantastisk mulighet til å demonstrere det grønne skiftet i praksis, samtidig som det er et unikt utviklingsprosjekt med uante muligheter for Nesna, Rana og hele Helgeland-regionen, sier Jøsevold.

– Rana har mange års erfaring med å ta ledertrøya i den grønne industrien, og innenfor sirkulær økonomi. Med Freyr så har Helgeland nå fått muligheten til å ta et internasjonalt ansvar innenfor bærekraftige produkter basert på grønn og fornybar energi, innenfor noe av det viktigste vi skal leve av i framtida, fortsetter Jøsevold.

– Jeg har over mange år jobbet med å legge til rette for næringsutvikling på Helgeland, samtidig som jeg har vært veldig opptatt av hvordan verden skal se ut i framtida. Slik sett passer Freyr, og de mulighetene det representerer som hånd i hanske, slår Jøsevold fast.

Freyr har de siste 18 månedene, siden ideen først ble presentert for regionen, vært veldig bevisst på sikre solid lokal forankring og ansette folk med lokal kunnskap som en del av organisasjonen, skriver Freyr videre i pressemeldingen. 

– Med Marius Jøsevold på laget, så har vi fått en kunnskapsrik, handlekraftig og sentral aktør for utvikling av Helgeland som region», sier styreleder Torstein Dale Sjøtveit.

– Jøsevold kjenner regionen, lokalsamfunnet og lokalpolitikken. Vi er veldig fornøyde med at han nå vil være med å bidra til at Freyr kan realisere våre planer om lokal industriutvikling med solid regional forankring.

Administrerende direktør Tom Jensen er også veldig fornøyd med å ha fått Jøsevold med på laget.

– Selv om vi fortsatt er tidlig i vår utvikling opplever vi meget sterk fremdrift både nasjonalt og internasjonalt. For å utnytte den drivkraften er det viktig å ha med de rette folkene også lokalt. I tillegg til Marius vil vi nå mer aktivt rekruttere flere lokale krefter som er helt nødvendig for å realisere dette fantastiske prosjektet, sier Jensen.

– Fremover vil Freyr annonsere en rekke partnerskap med relevante aktører fra Europa og ellers i verden som viser sterk interesse i Freyrs prosjekt. Dette øker behovet for å styrke den lokale bemanningen for å støtte oppunder og akselerere utviklingen vår, fortsetter Jensen.

(Saken fortsetter under bildet)

Marius Meisfjord Jøsevold og Torstein Dale Sjøtveit under dagens pressekonferanse.

Freyr overtar førstkommende mandag lokaler i Tinghuset i Mo i Rana, og vil på sikt også etablere seg på Nesna.

– Vi er en organisasjon under oppbygging, og det betyr at mange må gjøre mye forskjellig. Det vil også prege Marius sin stilling, sier Torstein Dale Sjøtveit til Rana No. 

– Freyr er assosiert med to ting. Batterifabrikk og vindmøllepark. Det første er utelukkende positivt, mens det er sterke følelser knyttet til vindmølleparken. Det har nok Marius tenkt på før han sa ja til stillingen, fortsetter Sjøtveit. 

Marius har med seg et sterkt miljøperspektiv inn i stillingen. 

– For få dager siden offentliggjorde Kantar sitt klimabarometer, og det viser at vi ikke er i nærheten av å nå togradersmålet uten at det tas grep umiddelbart. Norge har forpliktet seg til dette gjennom Paris-avtalen, og skal vi komme i mål, er det avgjørende å skape nye energikilder. Det har vi de beste forutsetningene for i Rana, som har lang erfaring innen fornybar kraft, sirkulær økonomi og det grønne skiftet, sier Jøsevold. 

– Det å få en sjanse til å bidra til det, kunne jeg ikke si nei til. Det er noe som skjer bare en gang i livet. Samtidig er jeg fra Nesna, og der står de til knes i dritt. Vi må snu hver stein for å finne ei løsning, og et tettere samspill mellom Nesna og Rana kan bidra til det. Det er en oppside med dette som er mye større enn nedsiden. 

– Men hvordan er det å skulle gå inn i et prosjekt som møter så mye motstand - også i heimbygda? 

– Jeg har brukt tid på å ringe noen av mine nærmeste, og det er ikke alle som er like positive. Samtidig er det slik at Marius er jo Marius, og jeg tror jeg over år har vist at jeg har et engasjement som er genuint. Jeg tar også denne jobben av kjærlighet til Nesna og Helgeland, sier Jøsevold. 

Det at han nå blir en del av Freyr vil ikke ha betydning for Jøsevolds politiske verv. 

– Jeg er folkevalgt, og det har jeg ambisjoner om å fortsette med. Jeg mener dette passer som hånd i hanske med mitt politiske virke, selv om det er krefter i mitt eget parti (SV journ. anm.) som er i mot det. Det at jeg skal inn i denne rollen betyr at det er politiske tema jeg ikke kan beskjeftige meg med, men det er jeg fullstendig klar over. Jeg kommer til å fortsette å møte på Fylkestinget og i Stortinget som vara, sier Jøsevold.  

– For oss er ikke dette med partitilhørighet en motsetning. Vi ønsker å skape noe på Helgeland på tvers av partitilhørighet, og der mener vi Marius er et varp. En morsom anekdote er at det faktisk var en i fra FrP som ringte meg og gjorde meg oppmerksom på at Marius var ledig på markedet, og at jeg måtte sikre meg ham så snart som mulig, sier Torstein Dale Sjøtveit og smiler.