"Julestemningen slår meg som ei slegge, og med ett blir øynene fylt med tårer"

Skrevet av Hilde Anita Snefjellå
05.12.2018 17:00 - OPPDATERT 05.12.2018 19:32

KRONIKK: Hilde Anita Snefjellå ser tilbake på en storslått julegrantenning ved Alteren skole.

Oh, jul med din glede og jublende samhold og storslått kosefaktor. 30. november ble julegrana tent atter en gang ved Alteren skole, for 22. gang i rekken.

Selv om skolen er nedlagt, lever bygget videre, så langt, og tradisjonene med. Jeg opplever et stort engasjement rundt å skape og holde liv i aktivitetene rundt skolen. Hver gang vi er på skolen, så et det tegnet et hjerte på tavla, av barna, der det står Alteren skole.

Ingen unntak var denne kvelden. Idet et av barna trådte over dørterskelen, kom det momentant ut av hans munn; "Åh, eg e så gla i Alteren skola”. Gjennom nervesystemet spraker det mange følelser i det hans utsagn treffer trommehinnen. Varme, fordi jeg ser at det vi gjør betyr så mye for barna, men samtidig en stikkende sorg, fordi vi har mistet noe viktig i bygda og at vi ikke vet framtida for bygget og området. 

Og det slår meg at det er ikke bare skolehverdagen ved Alteren som har betydd noe for barna, men det sosiale som har skjedd rundt skolen også, etter skoletid. Det sosiale limet som vi skaper sammen, på tvers av generasjoner. 


 
Da jeg står og så utover forsamlingen som gikk rundt det flotteste juletreet vi har hatt på lenge, (ja, selv Geir Waage hadde nok blitt imponert) og hører forsamlingen synger “Du grønne glitrende” ufrivillig tostemt. Forsamlingen litt raskere enn det Jan Høiland i bakgrunnsmusikken klarer. Da merker jeg at julestemningen slår meg som ei slegge, og med ett blir øynene fylt med tårer. Se, for en flott gjeng, for et vakkert øyeblikk. Barn, tanter og onkler, besteforeldre og foreldre i en skjønn forening rundt juletreet, med brede smil og varme hender. 

Modige Liana sang “På låven sitter nissen”, og vi andre stemte i som kor. Da kom nissen luskende med lys og sekk over ryggen. Nissen ler og tuller lunt, slik bare en nisse kan, mens han deler ut poser fra sekken. Rundt omring sitter barna og gomler i seg søtsaker og prater om løst og fast, og det samme gjør de voksne med en varm gløgg i handa, mens det siver ut god norsk julemusikk fra høytalerne. Og aldri har vi vel opplevd at folk har vært så lenge tilstede etter at julenissen var dratt. 

Til slutt vil jeg benytte anledningen til å takke alle de flittige arbeiderne som har gjort dette mulig, både før, under og etter arrangementet. Dåkk e gull! 
 
Nå gleder vi oss til juleverksted den 10. desember. Da blir det også høy kosefaktor! 
Alteren i vårt hjerte!

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.