Skribent for Rana No, Kristin Stray Slørdahl. Foto: Roger Marthinsen

"Eskimoene har visstnok hundrevis av ord for snø, men dagens artister har en million for å beskrive underlivet"

Skrevet av Kristin Stray Slørdahl
18.08.2019 11:00 - OPPDATERT 19.08.2019 09:21

Full av dritt og drita full!

Musikken barn og ungdom hører på nå til dags er dritt i ren form. Ikke sånn perfekt S-formet avføring som alle mage- og tarmspesialister snakker om. Men den brungrønne typen som du kjenner bevege seg mot enden på endetarmen når det passer som dårligst, og som spruter ukontrollerbart ut av rumpa di nesten før du rekker å sette deg ned på doskåla.

Artistene kan knappest kalles talentfulle, låtskriverne mangler grunnleggende skrivekompetanse og det hyppigst oppslåtte ordet i rimordboka er sannsynligvis «kåt». Ved hjelp av et raskt internettsøk kan min foretrukne rimordbok på nett foreslå ordene salgskåt poplåt. Legg til missiltorpedobåt, strigråt og kappåt, så har du en skikkelig hitlåt.  

Tekstene handler om hvor mange damer de kan knulle på en gang, og hvilke hull det i så fall bør skje i. Det er etter sigende et uant antall. Både damer og hull. Eskimoene har visstnok hundrevis av ord for snø, men dagens artister har en million for å beskrive underlivet. Det drikkes og daskes og brukes og kastes (Med det rimet kunne jeg nesten ha tjent meg noen penger på å skrive sånne sanger selv). At verken Tix, Staysman eller noen av de hundrevis av russesangprodusentene er feminister, trenger man ikke å score veldig høyt på en IQ-test for å skjønne.

Denne musikken ljomer også ut av høyttalere i min nærhet. Og nå kan det hende at min aggresjon mot den er utløst av mil etter mil i bil med mulighet for alle i familien til å påvirke musikkvalget. Og om jeg ikke er fan av den i utgangspunktet, så gjør det ikke saken bedre at 8-åringen min sitter i baksetet av Toyotaen og deklamerer at han «Hakke rå til Picasso, men fanger damer med lasso. Dra med de sjukeste chicksa. 00 sikler på dicksa. Skrev'em opp på den lista. Jomfrudommen ble mista».

Og selv om sommeren sannsynligvis er den største høytiden for disse hjernedøde sangene, så har julehøytiden i aller høyeste grad vært en unnskyldning for mange av artistene til å skuffe ut sanger med mer eller mindre meningsløst budskap. Staysman sin nissefigur er langt unna karakteren Snekker Andersen møter i Alf Prøysen sin klassiker. Staysman sin nisse er mer opptatt av pupper enn pakker. «Se så glad nissen er. Han kommer ned den pipa uten klær. Å er det noen slemme kvinnfolk her?» Det høres kanskje ut som det er det indre som teller, men Staysman vet at «sexy jenter det gjør nissen blid». Russelåtkongen Tix har i sin versjon av nissen også hengt seg mest opp i den klassiske «er det noen snille barn her»-versjonen av nissen, men driter i ungene og er mest opptatt av om damene i huset har oppført seg fint i løpet av året. «Og alle slemme jenter skal få pakke likevel. Men kanskje de må straffes litt i kveld».

Kan hende jeg dømmer dem for hardt. For de synger ikke bare om damer og dynedans. Og hvis vi ser større på det, så er det ikke egentlig sånn at Staysman er 2000-tallets Jokke? Likhetstrekkene mellom dem er muligens flere enn man tror. Begge har kule kallenavn, de var (og er) ikoner i sin tid og begge ble kjente for sanger som handler om livet som drita. Rekk opp hånda den som ikke synger med på «Ketchup på skjorta, og sennep i ræva. Goggen fikk juling. Og jeg blei taua. Vi skulle på kino, men hva fikk vi se. En sjappe med alkohol og det var det». Det er kanskje ikke så langt fra det til «Syng rara alle mann. Ta med deg blandavann. Og drekk deg til møkkamann»?

Da jeg spurte mannen min om han trodde at noen kom til å bli forbanna på meg om jeg gikk ut i lokalavisa og påstod at Staysman er vår tids Jokke, så var svaret et klokkeklart «ja». Nå påstår jeg ikke det. Jokke og Valentinerne ga ut fantastisk musikk som ikke går ut på dato. Men når jeg sitter i framsetet i Toyotaen og får lyst til å klore ut min egen trommehinne, så må jeg huske på at jeg ikke slår av radioen, men heller skrur opp lyden når Jokke synger «Og jeg var full av dritt, og du var drita full, og det var kjærlighet ved første...na na na na na».

Ps. Nå banker Verket-festivalen på døra og jeg regner med at denne kronikken ikke kan anses som en søknad til å bli musikkanmelder. Jeg har kun pass til lørdag, men om jeg skulle vært der på fredag ville dere mest sannsynlig sett meg hoppende opp og ned, mens jeg helt uten selvinnsikt sang med på Valentourettes sin versjon av «i kjøleskapet hjemme er det øl».

Ps2. Denne gang brukte jeg synonymordbok ganske ivrig for å finne synonymer til ordet «idiotisk». Dette til informasjon.

[annonse]
 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.