Klager du selv, kan det være store pengebeløp å spare. Forbrukerrådet gir deg råd om hvordan.

Klag selv på flyreisen - spar tusenvis av kroner

Skrevet av Redaksjonen
09.07.2018 18:00 - OPPDATERT 10.07.2018 07:31

Det er høysesong for flyforsinkelser og kansellering. Da har du kanskje krav på erstatning. Forbrukerrådet viser deg hvordan du får penger du har krav på.

– Folk har svært gode rettigheter når de flyr. Dessverre er reglene ganske så kompliserte, og flere har derfor sett sitt snitt til å tjene penger på å kreve kompensasjon på vegne av passasjerene. Disse flyklageselskapene tar gjerne fra 25-40 prosent av din kompensasjon for å hjelpe deg, forteller Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet i en pressemelding.

– Hvis folk ønsker å benytte seg av disse tjenestene er det helt greit, men vi vil gjøre forbrukere oppmerksomme på at de kan klage selv og dermed beholde hele erstatningen, sier Høst.

FLY PÅ KLAGETOPP

Mange velger å betale dyrt for å få hjelp fra flyklageselskaper som airhelp.no, flyhjelp.no og flyforsinkelser.no.

– Det er viktig for forbrukerne å forstå at disse selskapene ikke gjør noe du ikke kan gjøre selv. Det er for eksempel svært lett å sende inn en klage til Transportklagenemnda selv hvis du har mottatt avslag fra flyselskapet, sier Høst.

Til tross for at det er veldig enkelt å klage, ser man at antall klager sendt inn fra slike selskaper til Transportklagenemnda øker jevnlig. 

I 2017 mottok Forbrukerrådet 1530 spørsmål om passasjerrettigheter, og Forbruker Europa mottok 800 klager/henvendelser.

HJELPER TIL

Som et svar på et økende behov, utviklet Forbrukerrådet flyrettighetskalkulatorender forbrukere selv kan finne ut akkurat hvilke rettigheter de har når ikke alt går som det skal med flyreisen. Så langt i 2018 har over 210 000 tatt kalkulatoren i bruk.

– Hvis du finner ut at du har krav på erstatning eller kompensasjon, så send krav til flyselskapet. Får du avslag der, kan du klage videre til Transportklagenemnda. Forbruker Europa kan ved behov hjelpe deg med din klage til alle flyselskap i EU. Vi kan også hjelpe deg med å klage videre til korrekt nasjonal nemnd. Det er bare å ta kontakt. Vi hjelper deg helt gratis, heter det i meldingen.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.