Rana/B&Y startet i kveld sesongoppkjøringen til en sesong der laget skal møte lag som andrelagene til Byåsen og Levanger – og et par durabelige Helgelandsderby mot Sandnessjøen. Foto: Roger Marthinsen

Klar for 3. divisjon!

Skrevet av Roger Marthinsen
14.05.2019 22:21 - OPPDATERT 15.05.2019 22:26

Rana/B&Y startet sesongoppkjøringa allerede i kveld. For til høsten spiller laget i 3. divisjon – ett år foran skjema!

Rana HK-trener Camilla Søreng Juvik fikk i går en telefon fra håndballforbundet, med forespørsel om laget vil spille i 3. divisjon kommende sesong. 

Etter å ha drøftet tilbudet med trenerkollegaene Monica Haugane Kristensen og Stig Berntzen og utfordret spillergruppa på om de er klar til å ta utfordringen, var svaret klart:

– Jeg takket ja nå i dag, smiler Camilla Søreng Juvik.

Bakgrunnen for at Rana HK nå rykker opp, er at Steinkjer har trukket laget fra 3. divisjon. Rana HK har fått tilbud om og takket ja til den ledige plassen.

SESONGOPPKJØRINGEN ER I GANG

Etter at beslutningen var tatt, ble kveldens trening i Ytterenhallen i realiteten starten på det som blir en helt annen sesongoppkjøring enn man hadde sett for seg, da sesongen ble avsluttet med en noe bitter 2. plass i 4. divisjon, der Sandnessjøen vant serien og rykket opp.

– Det er ikke sånn at vi føler vi kommer opp som noe dårlig lag, selv om vi ikke rykket opp som seriemestere. Vi ble tross alt nummer to, og følte at vi var fullt på høyde med Sandnessjøen forrige sesong. Det viste vi tross alt på tampen av sesongen, da vi slo dem i Sandnessjøen, sier Camilla Søreng Juvik.

VIDEO: Her gjør Rana/B&Y-jentene det klart at de er klare for å ta steget opp!

Responsen Juvik fikk fra spillerne var en sterkt medvirkende årsak til at hun sa ja til plassen, over et døgn før svarfristen går ut. En annen årsak var at håndballforbundet har gitt positive signaler til at Rana HK og Bossmo & Ytteren får spille også kommende sesong, som et samarbeidslag. 

– Jeg sa at det er en forutsetning at NHF godkjenner vår søknad om å få stille samarbeidslag, sier Camilla.

En tredje brikke som har falt mer eller mindre på plass i rekordfart, er at Monica Haugane Kristensen og Stig Berntzen går inn i trenerteam sammen med Camilla Søreng Juvik, for 3. divisjonslaget. Og kommende sesong er seniorlaget førsteprioritet også for de spillerne som kan spille J16- og J18-håndball for B&Y IL.  

Her er lagene Rana/B&Y skal møte kommende sesong: Byåsen Bredd 2, Heimdal, Levanger 2, Melhus/Gimse, NTNUI Håndball, Orkanger 2, Rindal IL, Sandnessjøen, Stjørdal HK, Strindheim og Sverresborg 2

– Rollefordelingen er ikke helt avklart, men vi blir et team sammen, sier Monica Haugane Kristensen, som sammen med Stig Berntzen har i trent B&Y ILs J16- og J18-lag, og dermed kjenner meget godt til de spillerne fra B&Y som skal inn i 3. divisjonstroppen.

En håndfull av de unge spillerne etablerte seg allerede forrige sesong på a-laget. En av dem er Tuva Haugane Kristensen. Etter å ha tatt nivået i 4. divisjon med glans, gleder hun seg nå enormt til å spille i 3. divisjon.

– Det blir bare stort! Da jeg fikk spørsmålet... Jeg var ikke i tvil, sier Tuva.

Maja Pedersen Øien var heller ikke tvil da spørsmålet kom.

– Dette er bare utrolig motiverende. Vi var forberedt på en ny sesong i 4. divisjon, der målet ville blitt opprykk. Men nå er vi der allerede, smiler Øien.

Med 3. divisjonsplassen i boks en sesong foran skjema, må sesongplanene revideres. 

– Målet blir i første rekke å holde oss og etablere oss i 3. divisjon, sier Camilla Søreng Juvik og Monica Haugane Kristensen.

LANGT TØFFERE MOTSTAND

I 3. divisjon møter laget motstandere av et helt annet kaliber enn man har vært vant med i 4. divisjon. 

– Vi skal blant annet møte 2. lagene til klubber med lag i 1. divisjon og eliteserien. I Byåsen Bredde kan vi komme til å møte spillere med eliteserieerfaring, smiler Juvik, som sammen med Hege Kvernemo Øijord, Anette Grønningsæter og Hanna Engnæs Johnsen er de eneste spillerne i troppen som har spilt 3. divisjonshåndball tidligere. De tre første for Rana HK da laget sist spilte i 3. divisjon, i tillegg til at Juvik også har spilt for Håndball i Trondheim (HiT), mens Engnæs Johnsen har spilt for NTNU. 

– Det blir tøffere på alle måter. Høyere tempo og tøffere motspillere... Tenk hva vi har sagt ja til, Monica, sier hun og bryter ut i latter.

– Dette er kjempebra for de unge spillerne som ønsker å satse på håndball. Nå når vi har kommet et trinn høyere opp så kan flere av spillerne bli hjemme i Rana ei stund til, før de eventuelt flytter for å spille for klubber enda høyere opp, sier  Monica Haugane Kristensen.

Trenerteamet er imidlertid ikke engstelige for at man ikke skal ha en topp motivert spillergruppe å jobbe med. De aller fleste spillerne fra sist sesongs tropp er med videre. Fra B&Y IL banker enda flere talenter på a-lagsdøra, i tillegg til gruppen med spillere som spilte seg inn forrige sesong. Der finner man også to-tre keepere, som dermed løser den knipa laget kunne havnet i ettersom keeperne Vera Mossuonova og Amalie Sofie Lundh Fjellheim begge flytter i forbindelse med henholdsvis studier og militærtjeneste, mens Silje Michaelsen har en kneskade som krever operasjon og er ute på ubestemt tid. 

– I tillegg får vi Lina Kristin Alvestad og Cecilie Festvåg tilbake, så det blir en bra gruppe, smiler Camilla Søreng Juvik.

SPONSORJAKTEN STARTER NÅ

I tillegg til at man allerede er i gang med jobben som skal gjøres på banen, krever opprykket også at det gjøre en jobb utenfor banen. Målet er nå å få bygget opp et apparat rundt 3. divisjonslaget som gjør at klubben kan ha en viss inntjening blant annet gjennom sine hjemmekamp-arrangement. Og så håper Camilla Søreng Juvik at byens næringsliv også vil støtte opp om byens nyopprykkede 3. divisjonslag.

For det er ingen tvil om at det å spille i 3. divisjon blir mer kostnadskrevende enn 4. divisjon, der halvparten av motstanderlagene var fra Helgeland. I 3. divisjon er samtlige motstandere unntatt Sandnessjøen, lag fra Trøndelag og i hovedsak i Trondheim. Da spørsmålet om 3. divisjonsplassen kom, var det imidlertid ikke tid til å gjennomføre en omfattende sponsorjakt før man måtte bestemme seg.

– Vi har tatt en kalkulert risiko, og det blir en jobb å gjøre også på det feltet. Men jeg håper virkelig at vi får næringslivet med oss på dette, nå når vi skal ta steget opp, sier Camilla Søreng Juvik. 

 

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.