Farmasøyt Ragna Engebakken, apotekteknikker og vaksinatør Solveig Langvann og apoteker Berit Djønne er blant de som står klare til å vaksinere deg på Apotek 1. Foto: Hedda Hiller

Klare for å vaksinere deg på apoteket: –⁠ Du trenger ikke resept fra lege

Apotek 1 Rana venter en strøm av vaksinasjoner.


FHI skrev i sin risikovurdering i juni at de frykter både tidligere og kraftigere influensautbrudd, og allerede har Apotek 1 fått en del henvendelser fra folk som ønsker beskyttelse mot influensa.

3. oktober starter vaksineringen mot sesonginfluensa i apoteket.

– Folk spør når vaksinen kommer, og sier at de vil forberede seg på influensasesongen. De aller fleste har nå fått med seg at man ikke trenger resept fra lege for å få satt vaksinen i apoteket, sier farmasøyt og apoteker Berit Djønne ved Apotek 1 Rana.

Ni av ti som vaksinerte seg mot influensa i fjor fikk vaksine uten resept fra lege, viser tall fra Apotek 1 Gruppen.

Siden 2020 har apotekfarmasøyter i tillegg kunne rekvirere influensavaksine, og undersøkelser gjort av Apotekforeningen viser at de aller fleste nå kjenner til influensavaksinering i apotek.

Uforutsigbar influensasesong

To år med smitteverntiltak har sørget for at de siste to influensasesongene har vært begrenset. Færre er dermed immune mot sykdommen, noe som gjør denne sesongen uforutsigbar både i størrelse og starttidspunkt, ifølge FHI.

– Vi forventer større etterspørsel i år fordi det er mindre fokus på smitteverntiltak i samfunnet, som for eksempel å holde avstand og bruke munnbind, sier Berit Djønne.

Rådet er å sette influensavaksinen i oktober og november, slik at den har full effekt fra desember.

– Risikogruppene er anbefalt å ta influensavaksinen, men andre kan også ta den for å beskytte seg og de rundt seg, sier Berit Djønne.

God tilgang på vaksiner

Apotekene har god tilgang på influensavaksiner for å møte den ventede pågangen, og har i tillegg utdannet flere tusen vaksinatører i hele landet for å gjøre vaksinen lettere tilgjengelig for folk.

– Det vil det både være mulig å bestille time til vaksinasjon eller stikke innom apoteket, forteller farmasøyt Ragna Engebakken. 

– Vaksinasjon gir god beskyttelsen mot influensa, men vi må likevel fortsette å ha god hånd- og hostehygiene og holde oss hjemme når vi er syke. Sammen kan vi beskytte oss mot influensa, avslutter Berit Djønne. 

 

Hvem bør vaksinere seg?

Nær 1,6 million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for alvorlig influensasykdom.

Personer i følgende risikogrupper bør ta influensavaksine årlig: 

 • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
 • Alle fra fylte 65 år
 • Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om influensavaksine
 • Prematurt fødte barn, særlig barn født før uke 32 i svangerskapet, fra 6 måneder (kronologisk alder) til 5 år
Barn og voksne med:

 • kronisk lungesykdom (inkludert astma),
 • hjerte- og karsykdom (annet enn velregulert høyt blodtrykk),
 • diabetes type 1 og 2
 • leversvikt eller nyresvikt
 • kronisk nevrologisk sykdom eller skade, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet og/eller hostekraft
 • nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling av sykdom (f.eks. organtransplanterte, kreft, HIV, reumatoid artritt og andre sykdommer)
  svært alvorlig fedme (KMI over 40)
 • annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege (f.eks. personer med medfødte kromosomavvik, genetiske syndromer og sammensatte kromosomavvik som ikke er klassifisert annet sted)
–––––––––––