Færre studieplasser gir økt kamp om plassene ved landets tre politihøgskoler.

Knallhard kamp om plassene

Skrevet av Redaksjonen
21.07.2018 07:00 - OPPDATERT 21.07.2018 17:02

Poeng-grensa for å komme inn på Politihøgskolen har økt i hele landet.

I disse dager får spente søkere over hele landet vite om de har kommet inn på studiet de ønsker seg.

I årets opptak til Bachelor i politiutdanning har poenggrensene økt ved alle tre studiesteder. Den største økningen finner vi i Bodø, som har gått opp 1,6 poeng, mens studiestedene Oslo og Stavern har økt med henholdsvis 0,4 og 0,8 poeng.

– Stortinget besluttet å redusere antall studieplasser ved Politihøgskolen fra 720 til 550 studieplasser i år. Dette har innvirkning på poenggrensene. Imidlertid er ikke dette den eneste forklaringsfaktoren for økte poenggrenser, sier seksjonsleder for opptak og rekruttering, Ann-Lisbeth Framaas.

Gode resultater

Totalt 4.706 personer søkte politiutdanning i 2018. Av disse var det 2.217 søkere som fullførte søknadsprosessen, og dermed var med i årets opptak. Etter at årets opptaksprøver var gjennomført satt Politihøgskolen igjen med totalt 975 kvalifiserte søkere i konkurransen om de 550 studieplassene. Til sammenligning var det 1.205 kvalifiserte søkere med i konkurransen om 720 studieplasser i fjor.

– I fjor var det 1,7 kvalifiserte søkere til hver studieplass, mens det i år er 1,8 søkere til hver plass. Med andre ord er det ikke reduksjonen i antall studieplasser som er den eneste forklaringen bak økte poenggrenser. Politihøgskolens søkere har altså stadig bedre resultater fra videregående skole og dermed høyere konkurransepoengsummer, sier Framaas.

Nesten halvparten kvinner

Av de som har fått tilbud om studieplass utgjør kvinneandelen nær 47 prosent.

– Tradisjonelt har politistudiet vært mannsdominert. I løpet av den siste femårsperioden ser vi at utdanningen er blitt nesten like populær blant kvinner som blant menn. Dette er generelt en gledelig utvikling, sier Framaas.

I Bodø er det 136 studieplasser, og poenggrensen for hovedopptak var i 2016 og 2017 henholdsvis 46,7 (snitt 4,7) og 47,5 (snitt 4,8). I 2018 er snittet økt til 4,9.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.