Det kan være nok å snakke med en smittet person i 2 minutter for å selv pådra seg covid-19, mener kommuneoverlegen i Haugesund. FHI understreker imidlertid at det ikke foreligger analyser om dette per nå. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Kommuneoverlege: – To minutters samtale er nok til å bli smittet

Skrevet av Redaksjonen
03.04.2021 12:05

Det anbefales to meters avstand og kontakt i maksimalt 15 minutter. Men kun to minutter med en smittet er nok til å få covid-19, sier kommuneoverlege.

– Det skal veldig kort kontakttid til før enkelte har blitt smittet. En samtale på 2 minutter i vanlig prateavstand har i noen tilfeller vært nok, sier kommuneoverlege Jostein Helgeland i Haugesund til NRK.

Muterte virus har ført til høyt smittetrykk i Haugesund den siste tiden. Helgeland sier at det stadig dukker opp situasjoner hvor malen på 15 minutter og 2 meters avstand ikke har vært nok.

– Det virker som om det aller viktigste er å holde avstand, for det kan smitte på svært kort tid, sier Helgeland.

Det foreligger imidlertid ikke analyser som bekrefter dette per nå, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI), som sier at det foreløpig ikke er aktuelt å endre på definisjonen på nærkontakter.

– Vi følger definisjon av nærkontakt i tråd med de anbefalinger som er gitt av Det europeiske smittevernkontor (ECDC), som brukes i store deler av Europa, hvor nå den engelske varianten dominerer mange steder. Justeringer vil bli vurdert hvis det kommer ny kunnskap som tilsier at definisjonen bør endres, sier avdelingsdirektør Line Vold ved FHI.

(NTB)

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.