Foto: Kristian Rødvand

– Komplisert og selvmotsigende

Kommuneoverlege Frode Berg bombarderes med spørsmål om hva som kan gjennomføres og hva som må avlyses, som følge av de nye korona-tiltakene. Med råd som delvis slår hverandre i hjel er det imidlertid nærmest umulig for Berg å gi umiddelbare svar.

I går kom regjeringen med nye korona-råd og -anbefalinger som innebærer innstramming på en rekke områder. Hva mener en som har fulgt pandemien og forholdt seg til og agert ut fra myndighetenes råd og pålegg fra dag én; kommuneoverlege Frode Berg, om de nye reglene og anbefalingene?

–Råd og anbefalinger bør være enkle og det bør ikke være for mange av dem. Selv om mesteparten av det som ble presentert i går er kjent fra tidligere, blir det for komplisert. Reglene og anbefalingene er veldig vanskelig å oversette til praksis for den enkelte.

– Man gjør det nå så komplisert å samle mennesker at jeg frykter at konsekvensene blir mange unødvendige avlysninger på grunn av usikkerhet, sier Berg, som i formiddag ble nærmest bombardert med spørsmål fra aktører som lurer på hvordan de skal forholde seg.

– Til alle som har spørsmål om sosiale samlinger som luciafeiring, juleavslutninger, julefrokoster, bursdager og arrangementer, så er det vanskelig å komme med fasitsvar i dag. Jeg tror ikke jeg klarer å svare ut alle henvendelsene som kommer. Jeg oppfordrer derfor alle til å bruke beste skjønn, prøve å finne ut av det selv og gjøre det en kan for å holde hjulene i gang. Man kommer langt med å legge til rette for meteren og bruke munnbind der meteren ikke er mulig, sier Berg – som har lagt inn dette som automatisk svar på sin epost i dag:

"Til dere som tar kontakt med spørsmål om konserter, sosiale samlinger, organisert aktivitet, eller har behov for hjelp med å forstå hvordan nye regler og anbefalinger skal forstås for ditt arbeidssted, din organisasjon eller deg selv: Det er mange som har spørsmål og jeg klarer nok ikke å besvare alle henvendelsene. Jeg oppfordrer derfor alle til å bruke beste skjønn, prøve å finne ut av det selv og gjøre det dere kan for å holde hjulene i gang. Man kommer langt med å legge til rette for meteren og bruke munnbind der meteren ikke er mulig."

Med kraftig økende smitte av det kjente delta-viruset og en antakelse om at omikron-varianten snart kommer til å spre seg for alvor, er Berg på ingen måte uenig med myndighetene i at det innføres kontaktreduserende tiltak.

– Det jeg er kritisk til er kompleksiteten. Skal tiltakene ha effekt er man avhengig av at de etterleves, og da må de være forståelig og enkle. Jeg håper ting framstår tydeligere når det har fått modnet litt, sier kommuneoverlege Frode Berg.

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.