Kommende torsdag skal Rana Kormakeri hylle visekunstneren Evert Taube, i Gruben kirke. Her fra Kormakeriets julekonsert. Kristian Rødvand

Kormakeriet hyller Taube

Skrevet av Roger Marthinsen
30.04.2019 06:00 - OPPDATERT 30.04.2019 11:01

Gruben kirke blir det ene av tre steder der «Så Länge Skutan Kan Gå» skal fremføres.

Kommende torsdag skal Rana Kormakeri fremføre forestillingen «Så Länge Skutan Kan Gå"; en forestilling til den svenske multikunstneren Evert Taube, i Gruben kirke.

– Med et representativt utvalg av Taubes komposisjoner, ønsker Rana Kormakeri velkommen til vårkonserten «Så Lenge Skutan Kan Gå». Dette blir en stemningsfull og nostalgisk stund sammen med oss i Rana Kormakeri, sier kor-leder Bjørn-Thore Jensen i en pressemelding.

Konserten i Gruben kirke blir en av tre vårkonserter med kormakeriets fremføring av Taube. 24. mai skal koret opptre i Herøy kirke, mens Dønna kirke får besøk av Rana Kormakeri den 25. mai.

Evert Taubes kunstneriske bredde strakk seg forbi musikken, til også forfatterskap og bildekunst. I 1906, da han var 16 år gammel, forlot han barndomshjemmet i Göteborg, i håp om å forsørge seg som kunstner i Stockholm. Men innkommet strakk ikke til, og året etter mønstret han på en båt. Reisene på havet kom til å prege hans tidlige voksenliv. Livet på havet gjorde sterkt inntrykk på Taube. Personen som ofte returnerer som sjømannen «Fritiof Andersson» i forskjellige viser, regnes for å være hans alter ego fra tiden på havet.

Etter tiden som sjømann søkte Evert Taube seg til Sør-Amerika, der han blant annet jobbet som formann på kanalbyggingen og adjutant hos den argentinske presidenten. Han lærte da å spille gitar og snakke latinamerikanske språk.

Da første verdenskrig brøt ut, vendte han hjem til Sverige igjen. Da begynte han å opptre som musiker, og ble snart kjent med sine viser. Han fikk platekontrakt og kunne forsørge seg som kunstner og artist.

Kjærligheten til Sverige og den svenske naturen preger mange av Taubes viser. Kampen mot kraftutbygging av Vindelälven, som har sitt utspring rett øst for Virvatnet i Rana, har han med i en av sine mest kjente viser; «Ânglamarken». 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.