Korona-viruset er kommet til Mo i Rana. Illustrasjon: Wikipedia

En person satt i isolasjon – kan være smittet av Korona-viruset

Skrevet av Roger Marthinsen, Hedda Hiller
27.02.2020 08:58 - OPPDATERT 27.02.2020 20:25

Vedkommende har vært på reise i et område med Korona-smitte.

En person i Mo i Rana er satt i isolasjon i sitt eget hjem, med mistanke om Korona-smitte. Dette sier kommuneoverlege i Rana kommune, Frode Berg til Rana No. 

– Det er utført en test av en person som har vært på reise i et område med koronavirus-smitte. Vedkommende har en luftveisinfeksjon og er satt i isolasjon i sitt hjem, inntil det foreligger svarene på prøvene, sier Berg. 

(Saken fortsetter under bildet)

Kommuneoverlege Frode Berg bekrefter at en person som kan være smiottet av koronavirus, er satt i isolasjon i sitt eget hjem i Rana. Foto: Hedda Hiller

– Folkehelseinstituttet har gått ut med en anbefaling om å forberede seg på en alvorlig epidemi, og vi gjør forberedelsene som er nødvendige i forhold til det. Vi vet ikke noe om smittsomhet i norsk klima og miljø, og heller ikke om dødelighet, men tar våre forhåndsregler, sier Berg.

Han ber folk om å ta sine forhåndsregler. 

– Om du har vært i et område med korona-virus, som Kina, Sør-Korea, Japan, Iran eller Nord-Italia, og får luftveissymptomer, ta kontakt med fastlege eller legevakt. Ring, isteden for å møte opp, og få legens vurdering. Folk må være nøye med håndhygiene, og huske å hoste i albuen. Ansiktsmaske er ikke noe mannen i gata skal bruke.

Rana kommune melder på sin hjemmeside at kommunen følger retningslinjene fra Folkehelseinstituttet, og har iverksatt tiltak for å forebygge utbrudd av sykdommen i kommunen:

– Vi følger anbefalingene fra Folkehelseinstituttet om hvilke pasienter som skal testes og hvordan disse skal følges opp. Det har blitt tatt prøver av vedkommende og personen er isolert i eget hjem til svar på prøven foreligger. Det antas at dette tar fire-fem dager, sier kommuneoverlege Frode Berg.

Kommunen har brukt de siste ukene på å forberede seg på at viruset kan komme til Rana.

– Helsepersonell har fått løpende informasjon om hvordan henvendelser fra pasienter skal håndteres og at gjeldende retningslinjer fra Folkehelseinstituttet skal følges. Vi har opprettet kontakt med sykehus og andre som det er naturlig å samarbeide med, dersom situasjonen endrer seg. Nødvendige forberedelser som kontroll av lager av smittevernsutstyr og annet er gjort, sier kommuneoverlege Berg, som forteller at kommunen mottar henveldelser fra folk som lurer på hvordan de skal forholde seg til dette.

– Det er ingen grunn til bekymring på nåværende tidspunkt. Den ene personen som kan være smittet er isolert og følges opp av helsetjenesten, sier Berg.

Personer som har vært på reise til områder med koronovirussmitte og blir syke under reisen eller de første 14 dagene etter at de har kommet hjem, skal ta kontakt med fastlege eller legevakt, telefon 116117. De skal ringe først og ikke dukke opp uten time.

Slik kan du forebygge smitte

For å forebygge smitte anbefaler vi at du følger generelle smittevernråd. Se råd i plakaten under. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.