Til sommeren kan publikum på Trænafestivalen oppleve Kråkesølv, som har valgt seg Træna som et av stedene der de skal fremføre debutalbumet "Trådnøsting" i sin helhet. Foto: Trænafestivalen

Kråkesølv til Træna

Skrevet av Roger Marthinsen
08.04.2019 12:00 - OPPDATERT 08.04.2019 16:04

Trænafestivalen blir et av stedene bandet feirer sitt ti-årsjubiluem. Og da skal debutalbumet Trådnøsting spilles i sin helhet.

Kråkesølv er klare for årets Trænafestivalen. Og Træna er et av stedene der bandet skal feire 10-årsjubileum for debutalbumet «Trådnøsting». Debutalbumet skal spilles i sin helhet på et lite utvalg scener, og Trænafestivalen er en de utvalgte scenene.

– Træna har betydd mye for oss, og er en del av vår identitet, sier Kråkesølvs Petter Nohr Unstad i dette intervjuet.

– Bodøværingene i Kråkesølv målbandt musikksynsere og publikum over hele landet med utgivelsen av sitt første album «Trådnøsting» i 2009, og åpnet samtidig en helt ny sjanger for det norske språket. Ti år og fem kritikerroste album senere er både Kråkesølv og norsk rock mer aktuell enn noensinne, og bandet er allerede godt i gang med innspillingen av sitt sjette studioalbum. I dag står de stødig som en bauta i norsk musikksammenheng, og det er ikke uten grunn at Kråkesølv ved flere anledninger har blitt omtalt som landets beste rockeband, fremgår det av en pressemelding fra Trænafestivalen. 

Noe av det som gjorde at bodøværingene i Kråkesølv målbandt musikksynsere og publikum over hele landet var at de fremførte indierock – til da tradisjonelt totalt dominert av engelskspråklige artister – på norsk dialekt. NRK Lydverket proklamerte «Norskspråklig rock er pokker meg bra igjen». Dagbladet fulgte opp med å kalle det «En albumdebut i norsk toppklasse dette tiåret.»

I dag er det ingen som hever øyenbrynene av å høre musikk på dialekt, og musikk fra alle kanter i nord har preget lydbildet i musikknorge sterkt de siste årene. Kråkesølv har opparbeidet seg en unik posisjon på den norske musikkscenen, og vist vei for utallige band og artister fra Nord-Norge. I dag står de stødig som en bauta i norsk musikksammenheng, og det er ikke uten grunn at Kråkesølv ved flere anledninger blitt omtalt som landets beste rockeband.

Ti år etter utgivelsen skal «Trådnøsting» igjen frem i lyset. I sommer spiller Kråkesølv debutalbumet i sin helhet på noen få utvalgte scener hvor altså Trænafestivalen er en av dem, i tillegg til helt nytt materiale fra den kommende plata.

Trænafestivalen 2019 arrangeres 11. - 14. juli.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.