Hytter ved sjøen stiger mes i pris, viser omsetningstall for 2020. Foto: Hedda Hiller

Denne hytte-beliggenheten stiger mest i pris

Skrevet av Oddvar Sagbakken Saanum, NTB
19.02.2021 06:00

Prisene for fritidsboliger steg totalt med 5,5 prosent i 2020. For sjøhytter steg imidlertid prisen betraktelig mer.

Prisen på fjellhytter steg med 4,9 prosent, mens prisen på innlandshytter gikk opp 3,2 prosent, viser tall fra Eiendom Norge, Eiendomsverdi AS og Finn Eiendom.

– Det har de siste 5–6 årene vært sterk vekst i hyttemarkedet, men oppgangen i både priser og omsetningsvolumer i 2020 overgår alt vi har sett tidligere, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Det ble i løpet av 2020 solgt 8.916 hytter i Norge. Det er en oppgang hele på 35,8 prosent fra 2019. 4.739 var fjellhytter, 2.697 var sjøhytter og 1.604 var innlandshytter. Det var flest omsetninger i Trysil, Vinje og Ringsaker kommune.

Den typiske fritidsboligen koster nå nesten 2,5 millioner kroner. Sjøhyttene har den høyeste snittprisen på vel 3 millioner, mens fjellhyttene følger nærmest på i overkant av 2,5 millioner. Innlandshyttene kostet i snitt 1,35 millioner kroner.

– Prisutviklingen reflekterer tilbudssiden. Den kraftige oppgangen for sjøhytter følger av at slike hytter er et knapphetsgode i Norge med begrenset tilbud på grunn av byggeforbudet i 100-metersonen, sier Lauridsen.

– Dessuten pågår en kraftig innskjerpelse på praktiseringen av byggeforbudet, spesielt i pressområdene i strandsonen. Det tilsier ytterligere vekst her, hvis den sterke etterspørselen vedvarer, legger han til.

Leder Randi Marjamaa for personmarkedet i Nordea Norge sier at hyttemarkedet har vært minst like aktivt som boligmarkedet den siste tiden.

– Da hytteforbudet ble opphevet i april, tok det helt av. Siden i sommer har eksempelvis fjellhytter blitt solgt unna i et tempo vi ikke har sett tidligere. Det er få brukthytter til salgs, og de som kommer på markedet forsvinner raskt, sier hun.

I 2020 tok det i gjennomsnitt 69 dager å selge en fritidsbolig, men den typiske formidlingstiden var på 21 dager, ifølge Eiendom Norge.

[annonse]
– I mange land har forstedene rundt de store byene fått et kraftig oppsving etter pandemien på bekostning av bysentra. I Norge har vi ikke sett slike forskjeller i boligmarkedet. Hos oss har snarere behovet for økt plass kommet til uttrykk i etterspørselen i hyttemarkedet, sier administrerende direktør Lauridsen.

-----

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.