FHI mener mange skoler i ukene før jul ble stengt for ikke å ødelegge julefeiringen. Men FHI mener smitteutviklingen de siste par månedene gir støtte for at skolestengning faktisk kan gjøre sittesituasjonen verre blant tenåringer. Illustrasjonsfoto: Jil Yngland / NTB

Kritiserer kommuner for skolestengning før jul

Skrevet av Roger Marthinsen, Oda Ertesvåg
22.01.2021 17:00

FHI advarer mot smittefrykt som et argument for skolestengning. De mener at flere kommuner stengte skoler før jul uten at det var begrunnet i smittesituasjonen, og at skolestengning kan gjøre sittesituasjonen verre blant tenåringer.

– Mange steder ble det åpenlyst sagt at det ble gjort for at smitte og karantene ikke skulle ødelegge julefeiringen for lærere og elever, skriver FHI i et en revidert høringsuttalelse i forbindelse med et forslag fra Kunnskapsdepartementet om bruk av hjemmeopplæring også i situasjoner hvor det ikke er nødvendig på grunn av smitteverntiltak.

I høringsuttalelsen er FHI svært kritiske til forslaget fra Kunnskapsdepartementet, noe de også var i første høringssvar 7. desember. De mener at forslaget vil underminere det nåværende tiltaksregimet i skolen og advarer mot at smittefrykt «skal snike seg inn som begrunnelse for stenging», skriver NTB. 

FHI eksemplifiserer blant annet dette ved å trekke fram at mange skoler i ukene før jul ble stengt for ikke å ødelegge julefeiringen.

– Mange kommuner stengte skoler uten dialog med FHI, og uten at det var begrunnet i lokal smittesituasjon, heter det.

FHI trekker også fram at smitteutviklingen de siste par månedene gir ytterligere støtte for at skolestengning faktisk kan gjøre sittesituasjonen verre blant tenåringer.

– For hver uke som går, får vi altså sterkere belegg for at åpne skoler – med ivaretakelse av smittevern – er med på å holde smitten nede blant tenåringer. En sannsynlig forklaring er at åpne skoler gir ungdommer regelmessig adgang til sosialt samvær, samtidig som grunnleggende smittevern ivaretas, skriver FHI, som mener det er urealistisk at ungdommer ikke vil være sammen med hverandre.

De peker blant annet på at smitteøkningen over jul og nyttår var større blant tenåringer og unge voksne enn i andre aldersgrupper, men at smittetallene i aldersgruppen er redusert med rundt 40 prosent fra uke 1 til uke 2.

I uke 1 og 2 har alle ungdomsskoler og videregående skoler vært åpne med rødt tiltaksnivå.

I Rana var ingen skoler stengt rett før jul. Båsmo barneskole er imidlertid stengt denne uka, som følge av et pågående smitteutbrudd der. I de periodene skoler i Rana har vørt stengte, med unntak av Båsmoen som nå er stengt, har dette i all hovedsak vært etter nasjonale anbefalinger og tiltak.

[annonse]
– Vi har ikke stengt noen skoler med mindre det har vært høyst nødvendig, sier kommuneoverlege Frode Berg. 

-------

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.