Vega Verdensarvsenter åpner 13. juni i år. Da vil bkant andre kronprinsen besøke Vega for aller første gang.

Kronprinsen kommer til åpningen av verdensarvsenter

Skrevet av Roger Marthinsen
07.02.2019 19:30

H.K.H. Kronprinsen kommer til Vega for å være til stede under åpningen av det nye verdensarvsenteret.

Det er Fylkesmannen i Nordland som melder at Kronprins Haakon kommer til Vega og åpningen av verdensarvsenteret, den 13. juni.

– Det er flott at kongehuset er representert på den folkefesten det blir når Vega Verdensarvsenter skal offisielt åpnes. Kronprinsen vil bidra til å løfte hele arrangementet. Kong Harald, Dronning Sonja og Prinsesse Märtha Louise har besøkt Vega tidligere, men det er første gang Kronprins Haakon kommer på besøk. Det setter vi stor pris på, sier ordfører Andre Møller (AP) i en artikkel hos Fylkesmannen i Nordland.

Vegaøyan ble skrevet inn på Unescos verdensarvliste i 2004 som Norges første og eneste kulturlandskapsområde. Vegaøyan er også Nordlands eneste verdensarvområde.

De siste årene har Vega kommune og Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv i samarbeid med Klima- og miljødepartementet, Nordland fylkeskommune og andre støttespillere arbeidet med å få etablert et verdensarvsenter med spennende formidling og opplevelser. Senteret skal utvikles som en regional og nasjonal attraksjon; et besøks- og kunnskapssenter for Vegaøyans unike verdensarv.

Verdensarvsenteret på Vega blir et pionerbygg i Norge; det første som bygges med utgangspunkt i autorisasjonsordningen for verdensarvsenter som ble etablert av Klima- og miljødepartementet i 2015. Sentrenes viktigste oppgave er å skape engasjement for verdensarven gjennom god formidling, aktiviteter og opplevelser. Sentrene har videre en viktig rolle i lokalsamfunnene for å bidra til lokal verdiskaping.

Senteret er samlokalisert med den nye fiskerihavna. Det gir senteret mulighet for å ta imot gjester sjøveien og utvide tilbudet for cruiseturister og andre tilreisende i båt. Ny havn gir også mulighet for å arrangere båtturer direkte fra senteret.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.