Turen til Handsteinhagen går i variert terreng. Foto: Helgeland museum

Bli med Knut på tur i fjæra og skogen, på svaberg og en gammel kjerrevei, langs stier og over åser

Skrevet av Redaksjonen
23.07.2021 17:00

Helgeland museum inviterer til besøk på et sted som ble bosatt på 1600-tallet

I morgen arrangerer Helgeland Museum på Nesna en tur til Handsteinhagen på Handnesøya. Knut Berntsen fra Nesna er guide. 

Handsteinhagen eller Hagen ligger nord på Handnesøya, omtrent fire-fem kilometer fra de bebodde gårdene i Handstein. Hagen er en gammel gård bosatt seinest på begynnelsen av 1600-tallet. Da lå også en husmannsplass under gården. I 1801 bodde sju personer i Hagen.

– Navnet kan tyde på at området tidligere har vært beiteland eller reinhage, det vil si en samlingsplass og rasteplass for rein før de ble flytta over til Lurøy. Brukerne i Hagen dyrket korn, de hadde hest, kyr og sau og dreiv fiske. Bebyggelsen besto av våningshus, stabbur, fjøs med låve, naust, smie og skott. Gården ble fraflytta i 1850, og gården solgt til naboene på Handstein, forteller avdelingsleder Ann Kristin Klausen. 

– Siden har Handsteinhagen fulgt brukene der. De nye eierne satte opp hver sin høylade og gjorde slåttonn i Hagen hvert år fram til etter andre verdenskrig. Siden beitet sauer landskapet, noen år også okser. Alle bygningene i Handsteinhagen er borte, trolig ble de flytta til Handstein, men det finnes spor av bosetting som rester av kjerrevei, mosegrodde steingjerder, hustufter, kulturplanter, gammel åkermark og jorder, stø, naustplass og stedsnavn. 

Ferga går fra Nesna klokken 9.45, med retur fra Handnesøya til Nesna klokken 17.10. Det anbefales å sykle til Handstein. Fra fergeleiet på Handnes er det 7,5 kilometer dit.

– Vi møtes klokken 11 der fylkesveien slutter. Først følges en traktorvei. Deretter er det cirka tre kilometer å gå til Handsteinhagen. Turen går i variert terreng, delvis i fjæra, over svaberg, på sti og gammel kjerrevei, gjennom skog og over berg. Det er ingen tung tur, men man må kunne gå i terrenget og ha godt fottøy. Anslagsvis tar turen cirka to timer i rolig tempo hver vei. Alle må ta med mat og drikke etter eget behov. Turen er gratis, sier Klausen. 

Knut Berntsen har skrevet boka «Opp Rævskørdalen og andre turer i Nesna», utgitt i 2007, hvor også turen til Handsteinhagen er tatt med. Knut Berntsen jobbet en periode som lærer på Handnesøya, har vært kultursjef i Nesna, har vært leder av Polarsirkelen friluftsråd og er en velkjent friluftentusiast. Han er godt kjent i natur- og kulturlandskapet i Nesna, også på Handnesøya. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.