Nordland fylkeskommunes nye hurtigbåt MS Liv Grannes er lagt til kai, etter at det ble oppdaget en skade i skroget. Foto: Brødrene Aa

Lagt til kai etter at det ble oppdaget skader på skrogene

Fant skade på to nye hurtigbåter. Lovund Skyss stepper inn mens fartøyene er tatt ut av trafikk.


Det er oppdaget skade på skrogene til søsterfartøyene Liv Grannes og Sigrid Sigurdsdotter. Begge fartøyene er lagt til kai.

Det er oppdaget skade på skrogene til søsterfartøyene Liv Grannes og Sigrid Sigurdsdotter. Fartøyene er eid av Nordland fylkeskommune, men driftes av Torghatten Trafikkselskap AS i sambandene mellom og Sandnessjøen, Herøy, Vega og Brønnøysund. Begge fartøyene er lagt til kai, og vil bli undersøkt av sjøfartsmyndighetene.

– Sikkerheten kommer selvsagt først. Da skadene ble oppdaget på Sigrid Sigurdsdotter, ble fartøyet umiddelbart lagt til kai. Også søsterfartøyet ble umiddelbart undersøkt og viser samme skade, forklarer seksjonsleder på Mobilitet i Nordland fylkeskommune, Tone Øverli.

Det var ingen dramatikk rundt hendelsen da man oppdaget skadene. Sjøfartsdirektoratet er informert og vil undersøke begge fartøyene, for å vurdere om de kan seile for egen maskin til verksted.

– Begge fartøyene vil nødvendigvis bli ute av drift en periode. Omfanget av skadene må undersøkes, repareres og ikke minst godkjennes av sjøfartsmyndighetene før de kommer i drift igjen. Hvor lang tid dette vil ta er for tidlig å si noe om, underbygger Øverli, sm regner med at noen vil stille spørsmålet om karbonskrog er egnet å bruke på en hurtigbåt på en værhard kyst. Hun påpeker at årsakssammenhenger vil bli grundig belyst av både verksted og sjøfartsmyndigheter.

– Vi har flere båter laget i samme materiale, og som gjør en utmerket jobb langs Nordlandskysten. På Liv Grannes og Sigrid Sigurdsdotter er det funnet en skade i konstruksjonen rundt eksosutløpet, men hva som er årsaken til denne skaden på kanalen mellom skrogene, er alt for tidlig å si noe om. Dette vil bli undersøkt grundig, og fartøyene vil naturlig nok ikke komme i drift før alt er reparert og godkjent, understreker Øverli.

Allerede er et reservefartøy leid inn fra Lovund Skyss for å ivareta den ene ruten. I tillegg vil Torghatten Trafikkselskap AS arbeide videre med å skaffe reservefartøy snarest mulig til den andre ruten.

– Det vil bli lagt ut informasjon på Reisnordland.no med ruteendringene og eventuelle konsekvenser for korresponderende trafikk, forklarer Øverli, som er svært fornøyd med at Torghatten Trafikkselskap AS har snudd seg raskt for å få tak i alternative fartøy, når begge båtene på kort varsel ble tatt ut av trafikk.

– Vi jobber tett sammen med Torghatten for å løse dette på best mulig måte. Og beklager til de reisende for ulempene dette medfører. Vi vil selvsagt jobbe så raskt som over hode mulig for å få Liv Grannes og Sigrid Sigurdsdotter tilbake i drift. Men sikkerheten kommer alltid i første rekke, sier Øverli.

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.