Bilkjøring krever og fortjener din hele og fulle oppmerksomhet, sier Ranes – og oppfordrer alle til å  tenke litt ekstra over dette når vi nå går inn i førjulstiden. Foto: Knut Opeide.

Uoppmerksomhet medvirker til hver tredje dødsulykke

– Vi dagdrømmer og spiser, bytter radiokanal, sminker oss og leser kart.

Guro Ranes i Statens vegvesen slår et slag for oppmerksomhet i trafikken, når vi nå går inn i en travel  førjulstid.  

– Det har vært mye snakk om bruk av mobiltelefon mens man kjører, den siste tiden. Men det er bare  en av alle de små oppmerksomhet tyvene som tar vår oppmerksomhet i trafikken. Vi dagdrømmer og spiser, bytter radiokanal, sminker oss og leser kart. Alt dette gjør vi i fart, og ofte går det bra. Men i 3 av 10 dødsulykker i trafikken, skjer det svært alvorlige ulykker på grunn av at vi tror vi kan multitaske. 

– Bilkjøring krever og fortjener din hele og fulle oppmerksomhet, sier Ranes – og oppfordrer alle til å  tenke litt ekstra over dette når vi nå går inn i førjulstiden. Vi har ingen å miste, sier hun.

Det gledelige er at Norge aldri har hatt så lave dødstall i november-trafikken som årets november. Det er i år fire omkomne mot fjorårets  syv. To av ulykkene skjedde på nordnorske veier.  

I det vi går inn i årets siste måned, er antallet døde på veiene det laveste noensinne. Dette viser de foreløpige tallene for drepte i trafikken fra Statens vegvesen. 

I november var det to omkomne i Nord-Norge - et i hver av fylkene Troms og Finnmark og Nordland.  Begge ulykkene var møteulykker der personbil møtte tungbil. En kvinne og en mann mistet livet i  ulykkene. 

Det var også to dødsulykker i Vestland, ellers ingen døde i trafikken i de andre fylkene i november.  Etter årets 11 første måneder er tallet på omkomne 80. 

For ti år siden var det tre ganger så mange døde på veiene i november For 10 år siden døde tre ganger så mange på veiene. 13 personer omkom i november 2011. Den gang  opplevde man omkomne i nesten hvert fylke. Totalt det året omkom 169 personer, om lag dobbelt så  mange som prognosen for 2021. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.