Mette Jakobsen i Dyrebeskyttelsen Norge Mo i Rana og Ruffen (innfelt). Foto: Hedda Hiller/Privat

Leter desperat etter et hjem til FIV-positive Ruffen

Skrevet av Hedda Hiller
23.06.2020 06:00 - OPPDATERT 23.06.2020 09:08

– Jeg har som mål at ingen katter dør på min vakt, men tiden renner straks ut for Ruffen, sier Mette Jakobsen i Dyrebeskyttelsen Norge Mo i Rana.

Da Dyrebeskyttelsen Norge Mo i Rana deltok i redningsaksjonen av katter ved SHMIL i Mosjøen, fikk de blant annet med seg Ruffen hjem til Mo i Rana for omplassering. 

Ved Rana veterinærkontor ble blodprøvene hans noe forsinket, men da de ble klare etter at Ruffen var kastrert, chippet og vaksinert, viste deg seg at han er smittet av FIV. 

– Jeg har gruet meg til denne dagen skulle komme, fordi det kan være vanskelig å omplassere disse kattene. Likevel ser vi at flere andre avdelinger i Dyrebeskyttelsen omplasserer disse kattene med stort hell, og at det også er folk som spør etter FIV-positive katter, fordi de ønsker å bidra til å gi dem et godt liv, sier Mette Jakobsen i Dyrebeskyttelsen Norge Mo i Rana. 

FIV er en virussykdom som kun rammer katter. Sykdommen minner om HIV hos mennesker, men FIV kan ikke smitte til mennesker eller andre dyr. Smitten er relativt uvanlig i Norge, men ses dessverre i blant.

BOR I FOSTERHJEM PÅ LÅNT TID

En FIV-smittet katt har nedsatt immunforsvar og tåler infeksjoner dårligere enn andre katter, men flere kan også leve med smitten og være symptomfrie ut livet. Viruset smitter ved kraftige bitt, så katten kan ikke leve sammen med andre katter og heller ikke være ute. 

(Saken fortsetter under bildet)

Ruffen er fortsatt sky, men Mette mener han har potensiale til å bli en skikkelig kosekatt. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Mo i Rana

– Det er mange myter knyttet til FIV, som at de lever korte og miserable liv før de dør, men det viser seg at de fleste FIV-katter dør av komplikasjoner tilknyttet alderdom. Ruffen har sannsynligvis mange gode år igjen, og det er de jeg kjemper for at han skal få, sier Mette Jakobsen. 

[annonse]
Her kan du lese mer om FIV

Ruffen er symptomfri, og bor nå i et fosterhjem i Mosjøen. Der lever han imidlertid på lånt tid, for familien har to andre katter som Ruffen må holdes adskilt fra. 

– Han kan jo ikke leve resten av livet sitt inne på et rom, så jeg håper virkelig det er noen andre som kan ta ham. Han kan forresten godt være ute i kattegård, om du ikke ønsker deg en ren innekatt, sier Jakobsen. 

SISTE HÅP OM AT HAN SKAL FÅ LEVE

Ruffen er født ute og har gått ute hele livet. Han er derfor sky, og vil trenge tid. 

– Det er bare å være i nærheten av katten, uten at du trenger å ta direkte kontakt med dem. Det kan ta noen måneder, men etterhvert skjønner de at du ikke er farlig, og kommer frem. Jeg tror at det finnes en trygg og god kosekatt inne i Ruffen om han bare får sjansen.

– Synes du det er vanskelig å vurdere når katter er for syke til at det er et verdig liv?

– Vi støtter oss på råd fra veterinærene, og sier de at katten bør få slippe, lytter vi til det. Ruffen har litt små skavanker, men utover at han er FIV-smittet og har forkalking i en fot, er han frisk. Han har hatt det tøft i livet, og jeg synes han har slitt nok. Nå fortjener han å komme til noen som kan være glade i ham og ta vare på ham. 

– Jeg skal innrømme at jeg allerede har halt ut tiden så lenge jeg kan. Jeg har som mål at ingen katter dør på min vakt, men tiden renner snart ut for Ruffen. Om det ikke er noen som snart tar kontakt og vil ha ham, må jeg bare gi meg. Dette er mitt siste bidrag for at han skal få overleve, sier Mette Jakobsen. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.