Foto: Roger Marthinsen

"Line Ellingsen bør finne seg et annet sannhetsvitne enn Kjellnø når hun skal finansiere gjenoppretting av gammel skolestruktur"

Skrevet av Inge Myrvoll
07.06.2019 13:42 - OPPDATERT 07.06.2019 17:01

DEBATT: – Hvor han finner de mange hundre millionene er vel i egen fantasi, skriver Inge Myrvoll.

Tenk på et tall…                               
 
Statistikk kan vise en del av sannheten, men kan også kamuflere virkeligheten. Det er mulig å velge den statistikken en ønsker å bruke.
 
Line Ellingsen vil illustrere at Rana bruker lite penger på skole, og sammenligner med Halden kommune. Halden er i økonomisk trøbbel på grunn av at de har brukt penger de ikke har, endte i Robek. Tallene som hun gjengir er korrekte, men viser ikke hvor mye Rana og Halden bruker per elev på skole, men hvor mye som brukes på undervisning. Det kan jo være greit å sammenligne med kommunegruppe 13 som vi er en del av.
 
Det som har vært og fortsatt er Ranas utfordring er at vi bruker betydelig mer enn andre på skolelokaler. Der bruker vi 11.700 kroner mer enn Halden per elev, og 4500 mer enn gruppe 13. Så dersom vi skal bruke statistikk for å vise hvor mye vi bruker per elev i 2018 så er tallene: Rana 109.979 kroner, Halden 99.014 kroner og kommunegruppe 13 i snitt 103.329 kroner. Det er der vi må frigjøre midler på bygg for å styrke undervisning. Da vil reversering av skolestrukturen øke kostnadene ytterligere på skolebygg.
 
Så viser Line Ellingsen til at Dan Erik Kjellnø i ranano.no sier at Rana kan hente mange hundre millioner i Helgeland Kraft AS. Hvor han finner de mange hundre millionene er vel i egen fantasi. Jeg er enig i at vårt utbytte er for dårlig i forhold til den kapital vi har bundet som eier i selskapet. Men da snakker vi ikke om mange hundre millioner.
 
Kjellnø hevder: «Dette leder meg igjen over til Helgeland Kraft, som eies med nærmere en halvpart av nettopp Rana kommune», og konkluderer med at da skal det være enkelt for Rana å øke utbytte. Det illustrerer hvordan han slurver med tall. Rana har 26,8 prosent eierskap, og hvordan det er nærmere en halvpart kan bare skyldes dårlig regnekunnskap.
 
Med andre ord: Rana bruker betydelig mer per elev enn Halden og kommunegruppe 13, men vi må frigjøre midler for å styrke det som er vesentlig: Undervisning. Og Line
Ellingsen bør finne seg et annet sannhetsvitne enn Kjellnø når hun skal finansiere
gjenoppretting av gammel skolestruktur. Så bør hun også tenke litt gjennom hvordan vi skal finansiere omsorgen til i befolkning som blir eldre.

Inge Myrvoll

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.