Maja Nymo Gabrielsen (f.v.), Håkon Falmår og Amalie Torbergsen står sammen med Olav Berg Fagerland og Inez Jensen bak Rana Pride Ungdom.

Maja, Håkon og Amalie har alle kjent på utenforskap:
– Vi vil skape en ungdomsgruppe hvor alle føler seg trygge

Da Amalie Torbergsen og hennes onkel Ørjan fikk samme idé samtidig, var de ikke i tvil om at den måtte realiseres.

Ideen til å skape en ungdomsgruppe for Mo i Rana Pride oppsto faktisk nesten samtidig på to forskjellige hold. Hjemme på rommet sitt pratet Amalie Torbergsen med sin barndomsvenninne, Maja Nymo Gabrielsen, om at det burde finnes en ungdomsgruppe for skeiv ungdom, eller bare ungdom som har lyst å høre til i et felleskap.

Samme uke sa Amalies onkel, Ørjan Torbergsen, til leder for Mo i Rana Pride, Margrethe Møllevik, at de skulle hatt ei ungdomsgruppe. 

– Så da jeg traff onkel Ørjan, og han nevnte det, var det mildt sagt full klaff. Jeg og Maja hadde jo nettopp snakket om det, og brenner for å gjøre dette, sier Amalie.

BÅDE FOR SKEIVE OG IKKE-SKEIVE

Med seg har hen og Maja fått Håkon Falmår, Olav Berg Fagerland og Inez Jensen. Allerede på mandag skal de arrangere sitt første arrangement for unge mennesker. Her skal ungdommene blant annet få informasjon om hva gruppa ønsker å være for folk, og de oppmøtte kan selv få komme med innspill til hvilke arrangementer de ønsker seg.

– Vi skal skape en aktivitetsarena for ungdom, som skal være gratis. Vi kommer til å holde første kveld på Teaterkafeen, og dette er så fin en samleplass, at vi kommer nok til å være her ganske ofte. Målet er å få til et arrangement i måneden, cirka, forteller Amalie. 

– Det skal være et sted hvor du kan være både skeiv og ikke-skeiv. Vårt eneste kriterium er at du er en ungdom som ikke diskriminerer, siden vi vil skape en ungdomsgruppe der alle føler seg trygge, sier Maja. 

VIL FÅ UNGE UT

Gruppa har fått navnet Rana Pride Ungdom, og er å finne på Facebook.

[annonse]
– Det er flott å kunne bruke SoMe til å nå ut på denne måten, men målet er jo å finne unge mennesker som egentlig sitter litt for mye på sosiale medier, og få dem ut for å møtes face to face. Samtidig er det viktig at vi er tilgjengelig på nett, sier Maja.

– Vi har et rom å fylle for ungdom som ikke holder på med dans eller idrett. Det er mange som blir sittende mye alene, sier Håkon. 

– Det er viktig at Pride har et tilbud for unge. Det må finnes noe for skeiv ungdom og, og ikke bare de som finner ut av seg selv senere i livet, sier Maja. 

– Jeg har opplevd å få beskjed om at dette kan jeg ikke vite om meg selv, at jeg er for ung, men slik er det faktisk ikke, sier Amalie.

– Og selv nå er det mye diskriminering, erting, mobbing og undertrykkelse av de som skiller seg ut. Vi vil være der for de som trenger en venn, fortsetter hen.

– Dessuten feirer vi også Pride for de som ikke har det like trygt og godt som vi har det i Norge. I mange land kan ikke skeive vise kjærligheten sin offentlig, men det kan vi, påpeker Maja.

Det første virkelig store arrangementet deres blir under Mo i Rana Pride. Da skal Rana Pride Ungdom booke hele onsdagen, og alle arrangementene for ungdom blir gratis.

– Det blir heftig å skulle booke en hel dag, men vi er så klare for å gå i gang. Vi er fulle av ideer. Unge liker jo ting som er litt voldsomt, så vi tenker drag eller diskotek. Eller hvorfor ikke begge deler? Dragdiskotek! Det kan bli skikkelig kult, sier Amalie. 

-------------------

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.