Politimester i Nordland politidistrikt Heidi Kløkstad. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Maner til kamp mot kriminelle MC-miljø

Kriminelle MC-miljø driver både aktiv rekruttering og nyetablering i Nordland politidistrikt. Nå ber politimesteren alle kommunene om å ta sitt ansvar sammen med politiet, for å forebygge og bekjempe kriminelle MC-miljø.

– Politiet er kjent med og har tidligere advart om at det nå pågår en aktiv rekruttering til flere av de allerede etablerte kriminelle MC-miljøene, i tillegg til at vi ser forsøk på nyetableringer, sier politimester Heidi Kløkstad.

Politimesteren sier i en pressemelding at man finner MC-klubber som er knyttet til kriminelle MC-miljø i Brønnøysund, Mo i Rana, Fauske, Bodø, Narvik, Lofoten og Vesterålen.

– Politiet jobber målrettet mot disse kriminelle MC-miljøene, men skal vi lykkes med dette arbeidet er vi helt avhengig av et godt samarbeid med kommuner og lokalsamfunn som tar ansvar i kampen mot slike kriminelle miljøer, sier Kløkstad.

Politimesteren får støtte fra Nordland fylkeskommune, som allerede i 2012 var tydelig på at alle former for kriminalitet er uønsket i samfunnet og at kriminalitet organisert gjennom MC-klubber ikke er velkommen i Nordland. I tillegg tar også Statsforvalteren i Nordland ansvar og støtter politiets arbeid i kampen mot organisert kriminalitet og kriminelle MC-miljø. Statsforvalteren oppfordrer også kommunene til å gjøre det samme.

– Kommunene har en svært viktig rolle i å forebygge kriminalitet knyttet til disse miljøene både gjennom å forhindre rekruttering, og hjelpe til slik at folk kommer seg ut av det kriminelle MC-miljøet. Jeg har derfor denne uken sendt brev til alle kommunene hvor jeg oppfordrer dem til å ta et klart og tydelig standpunkt der de erklærer at MC-klubber som tilhører det kriminelle 1%-miljøet og deres support- og støtteklubber, ikke er ønsket i kommunen, sier politimester Kløkstad, som håper hun at kommunenes aktive standpunkt skal bidra til at hele samfunnet, med næringslivet inkludert, skal stå sammen for å forhindrer etablering, rekruttering og utvikling av kriminelle MC-miljø i Nordland.

---–

Kriminelle MC-miljø

  • De kriminelle MC-miljøene omfatter 1% klubbene samt deres supporter og støtteklubber, ofte omtalt som de kriminelle MC-miljøene
  • 1% MC-klubbenes overordnede mål er å leve på siden av det lovlydige samfunnet med egne lover og regler, derav uttrykket ”1%”, som betegner den ene prosenten som står utenfor samfunnet.
  • Lojalitet til klubben er grunnleggende, og klubbens lover skal følges framfor den Norske lov.
  • Noen av de mest omtalte 1% klubbene i Norge er Hells Angels, Bandidos, Outlaws og Satudarah.

Saken fortsetter under annonsen.