Max Gårdvik Hoff, leder i Ungdommens fylkesråd i Nordland, under paneldebatten sammen med blant andre samferdselminister Knut Arild Hareide og Sps Jenny Følling.

Max frontet de unges sak under KS-toppmøtet

Skrevet av Roger Marthinsen
11.02.2020 19:30 - OPPDATERT 12.02.2020 06:00

Leder for Ungdommens fylkesråd i Nordland, Max Gårdvik Hoffman fra Nesna, fortalte denne uka ordførere, fylkespolitikere og kommunaldirektører fra hele landet hva ungdom synes er viktigst når fremtidens politikk skal formes.

Dette skjedde under KS Toppmøte for barn og unge, som ble arrangert i Oslo mandag, der 180 ungdommer fra hele landet deltok. Gjennom Toppmøtet for barn og unge ønsker KS å få innspill fra ungdom inn i sitt grunnlagsdokument, og gjennom det gi viktige innspill til framtidens politikk-utforming i organisasjonen.

– Næringsliv og klima går hånd i hånd. Ungdommene ønsker å bevare tilbudene vi har, men samtidig minske utslippene og sette fremtiden i fokus. Det krever nye tanker og ideer for å nå dette, sa Max Gårdvik Hoffman i et av sine innlegg. 

–  Vi vil at skolen skal digitaliseres i større grad for å unngå unødvendig bruk av ressurser som for eksempel papir, vi vil ha et attraktivt kollektivtilbud tilpasset både distriktene og byene, og som satser på grønn energi. Og inkludering av barn og unge i endringsprosesser, for å sikre at nye tilbud ikke går ut over de gamle.

– Vi ser mot en grønnere fremtid. Norsk olje varer ikke evig og vi må se på hvordan vi systematisk kan gå fra oljenæringen til nye innovative næringer, sa han videre, og påpekte at ugdom ønsker attraktive arbeidsplasser nært seg.

– Næringslivet må samarbeide med utdanningstilbud i sin region for å sikre at ungdommer vet om næringer i sitt lokalmiljø, og at de skal få muligheten til å både utdanne seg og deretter jobbe, uten å måtte reise vekk. Videregående linjer som er i samsvar med lokalsamfunnets næringer, lærlingplasser og høyere utdanningstilbud nært deg slik det har vært i min hjemkommune Nesna, er en viktig kilde til god lokal tilhørighet, og en forventning fra norsk ungdom, sa Gårdvik Hoffmann.

Nesnaværingen påpekte videre at klima, miljø og næringsliv er viktig for mange, men kanskje spesielt for de de unge.

– Først og fremst fordi det angår framtiden vår, men kanskje også fordi vi ser på verden med litt andre øyne. For er det noe vi trenger, så er det flere perspektiver på hvordan vi kan løse de store utfordringene. Og hvem er vel bedre egnet til å se behovene innen samferdsel, utdanning og arbeidsliv enn oss? Norge har alle forutsetninger for å møtemorgendagens utfordringer, men da må dere tørre å satse må morgendagens helter, sa Max Gårdvik Hoffman.

– Vi vil bidra, og da er det store spørsmålet; er dere klare for å møte ungdommer og ta våre innspill på alvor?, avsluttet Gårdvik Hoffmann,til applaus fra ordførere, fylkesordfører, fylkesrådsledere og kommunaldirektører fra hele Norge.

[annonse]
Gårdvik Hoffmanns deltok også i en paneldebatt med samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF), byrådsleder Raymond Johansen (Ap), Jenny Følling (Sp og komiteleder klima og miljøvennlig utvikling i KS) samt Mette Gundersen (Ap og komiteleder omstillingsdyktig næringsliv), med temaet "Alle aktører må samarbeide mot felles mål. Hvordan få til dette i praksis?". Knut Arild Hareide kom der med en kommentar med klar adresse til nettopp de unge og innspillene som ble framført av Max Gårdvik Hoffmann:

– Klimaengasjementet og endringsvilje er en enorm kapital for nasjonen.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.