Hvis biffen min har blitt en trussel mot verdenssamfunnet, har noe gått fryktelig galt. FOTO: Jason Leung, Unsplash.com

Men biffen min
får du aldri!

Skrevet av Rune Nilsen
11.10.2018 11:00 - OPPDATERT 11.10.2018 16:38

MENING: Frykten for en global oppvarming har fått miljøforkjemperne til å gå fullstendig av hengslene. Nå vil de forby oss å spise kjøtt, fisk, meieriprodukter og egg. Hvor gal kan verden bli?

Det var NRK Nordland som slo alarm. Bare dette i seg selv gir grunn til total forundring. Dette er kanalen som i alle år har kjempet for rettighetene til sjarkfiskeren, småbrukeren og de lokale ysteriene. Men nå er det slutt. Nå er det urbane og miljøvennlige tider.

ALARMEN GÅR!

I en bredt anlagt reportasje, ført i pennen av intet mindre enn tre reportere, kommer informasjonen om hvordan nettopp du kan begrense den globale oppvarmingen.

 Men hva er det som skjuler seg under den tilsynelatende oppbyggelige tittelen ”Her er tre ting du kan gjøre for å begrense global oppvarming”? Her er én av konklusjonene:

 – Jo mer kjøtt, fisk og meieriprodukter og egg folk spiser, jo vanskeligere blir det å begrense oppvarming til 1,5 grader, hevder seniorrådgiver Ragnhild Elisabeth Waagard i Verdens Villmarksfond (WWF).

VEGETARISK TYRANNI

Okay? Og hva mener hun videre?

– Å bytte til en vegetarisk diett kan kutte utslippene med 47 prosent. En vegansk diett kan kutt utslippene med 60 prosent.

Hvilket betyr at jeg må droppe mine oster fra Kjerringøy, kjekjøttet fra Beiarn, eggene fra Fauske, biffen fra Trøndelag, skreien fra Lofoten. Dette gir jo like mye mening som om man skulle prøve å trene reven til kun å spise blåbær.

DEN DØDELIGE INDREFILETEN

Mennesket er ikke skapt for et vegetarisk kosthold. Jeg mener, vi er ikke drøvtyggere. Vi er kjøttetere. Vi er fangstfolk. Men nå har altså ekspertene funnet ut at vi må over på en diett bestående av tofu og brune bønner for å redde verdenssamfunnet.

Skal min lille indrefilet være det som velter helte korthuset? Sammenlignet med et østeuropeisk kullkraftverk? Skal min ishavsrøye sende kloden lukt inn i fortapelsen? Sammenlignet med en ferdigmat-industri som spyr ut halvfabrikata til innbruddspris? Er det virkelig en vellagret brie som kommer til å utslette verden slik vi kjenner den?

VELKOMMEN TIL VIRKELIGHETEN

Andre innspill i klimadebatten gir litt mer mening. Ja, jeg ser at fossilt drivstoff er en synder. Men vi her i distrikts-Norge venter fortsatt på fornuftige alternativer. Ja, det er godt mulig at fly er usunt, men hvordan har man tenkt å komme seg til Vadsø innen en fornuftig tidsfrist?

 Miljøbevegelsen gjør veldig mye bra, men denne typen utspill setter saken på spissen. Denne typen bastante konklusjoner skaper harde fronter, ene og alene fordi de åpenbart ikke er tuftet på sunn fornuft.

Derfor, kjære WWF, dere får aldri i verden lov til å stikke av med biffen min. Eller mine økologiske egg. Langt mindre den kortreiste osten.

 Og blir det kamp på kniven, så står jeg klar med min nyslipte Sabatier …

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.