Torbjørn Thomassen og Per-Olav Fjellgaard gjør klar sekker til heli-løft, under helgens ryddeaksjon i skjærgården rundt Lovund og Sleneset. Foto: Torbjørn Thomassen

Storstilt miljødugnad i skjærgården

Skrevet av Roger Marthinsen
09.07.2018 11:38 - OPPDATERT 09.07.2018 15:50

Hagemøbler, barneleker, trålposer, bildekk, shampo-flasker, plastkasser, tauverk, q-tips og sandaler – dette er noe av det som i helgen ble fjernet fra holmer, øyer og skjær rundt Lovund og Sleneset.

Se flere bilder nederst i reportasjen.

I løpet av våren og sommeren har lokalbefolkningen på Lovund og Sleneset ryddet store mengder søppel i skjærgården. I helgen ble alt samlet i store sekker og transportert til Lovund med helikopter. Der ble avfallet samlet i to store containere, som nå vil bli tatt hånd om av HAF.

– Det har vært en fin dugnad hvor ung og gammel har deltatt i flere runder. Hagemøbler, barneleker, trålposer, bildekk, shampo-flasker, plastkasser, tauverk, q-tips og sandaler... Vi finner mye plast, slår en av ildsjelene bak ryddeaksjonen, Lovundlaks´Jacob Palmer Meland, fast.

Sekker på 500-600 kilo

Søppelet som i løpet av våren og sommeren er funnet rundt i skjærgården, er blitt samlet i store sekker. Og det er snakk om betydelige mengder.

– De tyngste sekkene veide 500-600 kilo; selv for sterke øyværinger er det vanskelig å dra med seg i båt og til land. Så for å få til en effektiv innsamling ble det i helgen  brukt helikopter til å fly sekkene inn til Lovund, hvor to 20-fots containere ble fylt til randen i helgen. Nå overtar HAF håndteringen, sier Meland.

Og selv om man har fylt to containere fulle, er det fortsatt såkalte big-bags med avfall igjen ute på holmene, som det ikke ble plass til i containere på Lovund.

– Bare på Ramnøya alene fylte man 14 big-bags. Vi er ikke kjent med at så mye søppel har blitt ryddet på et så lite område før, sier Meland.

Ryddesjauen i ute i skjærgården er en del av strandryddeprosjektet Rent Hav Helgeland, som er et samarbeidsprosjekt ledet av Polarsirkelen Friluftsråd og Helgeland Avfallsforedling IKS.

Roser engasjementet

Lokale ildsjeler, som Meland og Lovundlaks, har tatt initiativ for å få gjennomført dugnaden. Og Jacob er svært fornøyd med dugnadsånden i lokalmiljløene. I tillegg til at folk har samlet avfall i bagger i løpet av våren og sommeren, stilte flere opp for å bidra da søppelet skulle flys inn til Lovund.

– Helitrans stilte velvillig opp med helikopter og piloter til helgens aksjon, mens Emaus sørget for å fylle magen på sultne strandryddere, sier Meland. Som samtidig kommer med en oppfordring til de som vil bidra til oppryddingen:

– Ta kontakt med Lovundlaks, så får dere big-bags. Og så avtaler vi hvor sekkene plasseres frem til neste runde med innsamling, som blir 1. september neste år, sier Jacob Palmer Meland.

 

Sjekk den forskjellen! Ramnøya før og etter rydding. Foto: Rikke Aakre 

Naturen har sin egen måte å tilpasse seg. En ærfugl har bygget reir med plast, innimellom avfallet på en holme. Foto: Jacob Palmer Meland

Per-Olav Fjellgaard gjør klar sekker til Helitrans, som stilte opp for å transportere tonnevis med avfall inn fra holmene og til HAFs containere på Lovund. Foto: Torbjørn Thomassen

Sekker med avfall ankommer Lovund og er i ferd med å fylle opp container nummer to. Foto: Tage Rønnåbakk

Emaus på Lovund spanderte pizza på rydderne, etter endt aksjon på lørdag. Foto: Jacob Palmer Meland

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.