Kvinnefronten har i natt døpt om flere gater i Mo i Rana. Nordmohøgda har blitt Elsa Laulas plass. Foto: Kvinnefronten

– Mo i Rana har blitt mer likestilt i dag

Kvinnefronten har i natt byttet ut gatenavn i Rana med kjente kvinner.


Kvinnehistorisk natt er et samarbeidsprosjekt mellom feministiske organisasjoner i landet. Natt til 9. mai har Kvinnefronten aksjonert og byttet ut endel gatenavn med kjente kvinner, som styrkeløfter Inger Blikra, Jordmor Paulsen (Kathrine Paulsen journ. anm.), Kari Bremnes og Elsa Laula.

– Hvis du kikker rundt deg i en hvilken som helst by i Norge vil du merke at gatene er oppkalt etter menn, bystene og statuene er av historiske menn, og byrommet i likhet med resten av offentligheten, er dominert av menn, skriver Lena Adams i Kvinnefronten i en pressemelding til Rana No. 

(Saken fortsetter under bildet)

Også lokale Inger Blikra har fått sin egen vei. Foto: Kvinnefronten

Hun viser til hovedstaden hvor det er en stor overvekt av menn som har gater og plasser oppkalt etter seg, mens viktige historiske kvinner har måttet vike.

– Her går det alt for sakte fremover! Oslo bystyre har vedtatt å «legge føringer» for kjønnsbalanse når steder skal få personnavn. Kvinnefronten mener at føringer ikke er nok! Når 750 steder er oppkalt etter menn, og kun 100 etter kvinner, så sier det seg selv at det vil ta enormt lang tid for å få til kjønnsbalanse kun ved å innføre «føringer», skriver Adams.

(Saken fortsetter under bildet)

Gatene har fått historiske kvinnenavn, som her ved Kim Friele. Foto: Kvinnefronten

– Kvinnefronten foreslår å begynne med å omdøpe et av de to stedene som har fått tildelt samme mannsnavn. Deretter foreslår vi å oppkalle alle steder som skal ha personnavn etter kvinner, frem til vi er 750, vi også. Det er på tide av kvinner skrives tilbake inn i historien, og blir synlige i gatene! Derfor markerer vi Kvinnehistorisk natt 8.mai. Vi farger byrommet med kvinner. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.