Fylkesrådsleder Tomas Norvoll.

Nå er det offisielt, Nordland har også fått lulesamisk navn

Skrevet av Line M. Fagermo
20.02.2021 12:30 - OPPDATERT 20.02.2021 12:40

Fredag ble det offisielle lulesamiske navnet, Nordlánnda, for Nordland, vedtatt i statsråd. 

– Vi er veldig fornøyde med å endelig ha fått på plass det lulesamiske navnet på Nordland, etter diskusjon i fylkestinget, høringer, rådføring med kompetente samiske miljøer og språkmiljøer, og utforming av brukspraksis, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll.

-På høy tid

Norvoll mener dette er på høy tid å få navnet offisielt på plass, og at det vil bidra til å gi en bedre forankring for samisk språk og kultur.

-Det er viktig for oss i Nordland fylkeskommune å ta i bruk, og synliggjøre den samiske identitetene i Nordland bedre. Ved å bruke det offisielle lulesamiske navnet, vil vi ta vare på den samiske kulturarven. Samisk språk er en viktig del av den. Vi har et stort samisk mangfold i Nordland som bør meldes ut i alle anledninger vi kan, underbygger Norvoll.

Tre samiske navn

Nordland fylke har historisk hele fem forskjellige samiske språk. Tre av disse, nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk, skal nå bli synlige i hverdagen over hele fylket, ved at de samiske logoene for Nordland fylkeskommune skal brukes aktivt. De tre samiske navnene på Nordland, skal brukes på det språket som er naturlig for de ulike regionene.

– Det nordsamiske og sørsamiske navnet vil etter hvert også bli tatt opp i statsråd, slik at vi kan bruke de ulike navnene der det er naturlig. Både historien vår og samtiden vår har samisk kultur i seg. Nå vil den samiske kulturen og det samiske språket bli ende tydeligere som en del av hverdagen vår og arven vår, avslutter Norvoll.   

....

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.