Statsminister Erna Solberg er bekymret over smitteutviklingen. Foto: Statsministerens kontor

Frykter ny smittebølge – varsler nye korona-tiltak

Skrevet av Roger Marthinsen
23.10.2020 13:33 - OPPDATERT 23.10.2020 17:01

– Vi ser at smitten øker flere steder, sier en bekymret statsminister.

Regjeringen har gitt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i oppdrag å anbefale nye smittetiltak på grunn av økende smitte.

– Vi ser at smitten øker flere steder. Vi ser også at smitten har begynt å spre seg til eldre aldersgrupper, og det er en betydelig risiko for at tallene vil fortsette å stige. Dette er bekymringsfullt. Derfor varsler vi allerede nå at det kommer nasjonale innstramminger neste uke. Tiltakene vil være målrettet mot de områdene der smitten nå sprer seg, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse i ettermiddag.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, sa på den samme pressekonferansen at man nå ser en ny smittebølge i store deler av Europa. denne har ennå ikke nådd Norge, men risikoen for at dette skal skje, har blitt både tydeligere og større de siste dagene.

En rekke vaksiner prøves nå ut mot covid-19, og forhåpentligvis kan Norge få tilgang til vaksine første halvdel av 2021.

– Når vaksinen kommer, håper vi selvsagt at flest mulig av dem som anbefales å vaksinere seg, gjør det. Vaksinering mot covid-19 vil være frivillig, men oppslutningen om vaksinasjon er heldigvis generelt høy i Norge, sier Solberg.

Hvem som skal prioriteres for vaksine først er ikke avgjort, og noe Folkehelseinstituttet jobber med.

– Vi vet at de aller eldste og de over 65 år med kroniske sykdommer er de som blir mest alvorlig syke av viruset. Og vi vet at barn heldigvis sjelden blir alvorlig syke. Derfor er det ikke sikkert det vil bli aktuelt å vaksinere barn, sier Solberg.

Når en vaksine mot covid-19 blir tilbudt i Norge, har den blitt godkjent av legemiddelmyndighetene i EU og Norge. Selv om en vaksine er testet grundig før godkjenning kan det likevel oppstå sjeldne bivirkninger når mange personer får en ny vaksine. Bivirkninger vil overvåkes nøye i Norge og internasjonalt.

Folkehelseinstituttet har fått i oppdrag å utarbeide en plan for å forberede, gjennomføre og følge opp vaksinasjon mot covid-19. Dette inkluderer å anbefale hvem som skal prioriteres for vaksine. Staten vil dekke kommunenes og sykehusenes kostnader knyttet til vaksinasjon. Når en vaksine blir klar, vil den være gratis for befolkningen.

[annonse]
 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.