Rune Nilsen er sterkt kritisk til liggetiden på mishandlingssaker mot barn.

– Når de som skader barn for livet får strafferabatt, er noe gått fryktelig galt

Skrevet av Rune Nilsen
18.12.2018 20:04

MENING: Til tross for årelange og høylytte protester, er ikke Norge i stand til å stille opp for vergeløse barn som får et helt liv lagt i ruiner.

Det siste, i rekken av mange, skrekkens eksempel er en sak Bodø Nu omtalte i går. Der ble to utenlandske statsborgere dømt til fengsel i ett år etter at de hadde slått datteren med ledning, holdt et varmt knivblad inntil henne og sjekket henne nedentil for å sjekke om hun hadde hatt kjæreste.

Paret ble dømt etter straffelovens paragraf 219, familievoldparagrafen. Den har en strafferamme på fengsel inntil seks år, men det er i virkeligheten kun en teoretisk grense. Rettspraksis har lagt seg på et betydelig lavere nivå.  

På toppen av det hele fikk de dømte en strafferabatt på seks måneder, fordi saken hadde blitt liggende for lenge hos politiet.  

Her er det med andre ord to grunnleggende forhold som har sviktet. Det ene er det faktum at Stortinget og for så vidt Justisdepartementet ikke evner å skjerpe straffenivået. Det andre er at politiet ikke makter på prioritere nettopp disse sakene.

For dette er ikke et nytt problem. For fire år siden var det en stor debatt om nettopp vold i nære relasjoner. Både før og etter dette har fler politimestre fått refs for at sakene har blitt liggende for lenge. Men det finnes ingen sanksjonsmidler overfor politiet.

Og statsadvokatene, som årlig gjennomfører inspeksjoner i politidistriktene, har følgende konklusjon: – Vi får ingen god forklaring på hvorfor familievoldssaker blir liggende hos politiet.

Så hvorfor har det blitt slik? Hvorfor er det ingen som bryr seg om overgrep mot barn? Overgrep utført av en voksen som i utgangspunktet skulle beskytte de samme barna mot alt som er farlig. For her ligger det selvfølgelig et skjerpende element, i kraft av at foreldre eller familiemedlemmer misbruker en naturgitt tillit. Det blir ikke særlig grovere enn det.

Hvis du derimot begår økonomisk kriminalitet, så vet domstolene å slå fra seg. Tre år og fire måneders ubetinget fengsel for underslag av 7,5 millioner kroner. Tre års fengsel for underslag av 2 millioner kroner. Dette er altså forbrytelser staten Norge mener er betydelig verre enn når noen ødelegger et barn for livet. Forstå den som kan, jeg gjør det i hvert fall ikke.

Det er ikke mulig å gjenopprette de skadene som er skjedd, Norge må leve med vissheten om at det finnes personer der ute som hver dag sliter med angst og mareritt etter at de fikk barndom og oppvekst forvandlet til et mareritt. Men vi kan gjøre noe med fremtiden.

Derfor bør Stortinget snarest ta opp denne saken i sin fulle bredde, både med tanke på å heve straffene og å kommandere politiet til å prioritere riktig. Hvis det er slik at landets politimestere ikke tar hensyn til Riksadvokatens klare instruks, så bør de øyeblikkelig avskiltes og sendes rett ut av døra.

Nok er nok. En nasjon som ikke klarer å forsvare de vergeløse, har ikke krav på å bli betegnet som en rettsstat. En nasjon forråder en hele generasjon burde blitt satt under administrasjon.

For nå er det alvor. Ta bare en liten kikk på denne passasjen fra domspremissene i saken som ble nevnt innledningsvis. Nøkternt ført i pennen av jussens voktere:

- Likeledes barberte hun/han henne på kjønnet, samt førte en finger inn i hennes skjede for kontrollere størrelsen på kjønnsåpningen i sammenheng med at hun tidligere var kjønnslemlestet i hjemlandet...

Eller: – ... ved å slå henne med hånden eller en ledning, og/eller bite henne, og/eller holde henne over munnen og nesen så hun fikk pustevansker, og/eller føre et oppvarmet knivblad mot ulike steder på kroppen hennes.

Men slike skrekk-scener er altså ikke nok til at saken blir prioritert hos politiet. Slike skrekk-scener er ikke nok til at det blir en tung fengselsstraff. Det er på slike dager at jeg kjenner både fortvilelse og glohett raseri. 

Kjære stortingspolitikere, det er nå dere må hjelpe oss!

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.