22. mars gikk elever i Rana og resten av Norge, til klimastreik. 30. august arrangerer MDG en ny klimastreik. Foto: Silje-Tamara Rojas

"Når regjeringen somler trenger vi ekstra mange grønne og modige politikere"

Skrevet av Monica Kvåle, Mdg Rana
23.08.2019 15:12

Streikerett for klima 30. august! 

22. mars streiket 40.000 norske elever for klimaet, i norgeshistoriens største ungdomsdemonstrasjon. Det var et sterkt signal om at unge er bekymra for sin egen framtid. Regjeringen svarte med å holde “klimatoppmøter” hvor de skrøt av engasjementet samtidig som de vedtok flere gigantiske oljefelter og stemte ned klimastreikernes krav da MDG foreslo dem på Stortinget. 

Fredag 30. august er det derfor klart for ny streik. For elever uten stemmerett er fredelig streik en av få muligheter til å delta i demokratiet, og vi i De Grønne mener det er en selvfølge at unge skal ha rett til å streike. Derfor har vi foreslått i stortinget å gi streikerett til elever. 

Dette skal stemmes over på Stortinget i høst. Men det er ingen grunn til å vente på hva vår regjering i Oslo bestemmer seg for. Vi mener at Rana kommune og Nordland fylkeskommune kan gi barna streikerett 30. august, og vise at vi støtter deres engasjement. 

Vi oppfordrer alle voksne til å støtte klimastreikerne gjennom Klimabrølet samme dag, og til å dele stemmen sin med barna i valget. Når regjeringen somler trenger vi ekstra mange grønne og modige politikere i alle kommuner og fylker. 

Så langt er det planlagt streik i over 100 land i verden, og over 30 steder i Norge, deriblant Rana. Flere kommer til hele tiden. Kanskje er tomme klasserom 30. august det som trengs for å få oss voksne til å skjønne alvoret også i Rana? 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.