Naken Bernhoft, energibombe fra Angola og ung jazz

Skrevet av Roger Marthinsen
11.03.2020 09:30

Tre nye artister klare for Træna 2020.

Jarle Bernhoft, Miss Tati’s Angola70 og JUNO er de ferskeste artistene som heises opp på festivalplakaten til Trænafestivalen 2020. 

Jarle Bernhoft kjenner de aller fleste til, men under årets Trænafestival får vi oppleve han i ny og nærere format enn tidligere. Bernhoft stiller i helt ny drakt og kommer tettere på publikum enn noen sinne, og med låter fra hele karrieren hans på setlista. Det blir konserter, men disse konsertene blir ikke som han har gjort det før. Nå blir det fullstendig nakent. Ikke noe band. Ingen loop stasjon. Ingen mikrofon eller store PA-anlegg. Kun Bernhoft selv med akustisk gitar, med låter fra hele karrieren hans (samt noen splitter nye), i en konsertsetting.

– Jeg blir ekstremt nervøs av å synge uten mikrofon foran kjeften. Nettopp derfor skal jeg gjøre mer av det.
 De gangene jeg har fått aller størst kick av musikk, er når de som spiller går vekk fra mikrofoner og forsterkere og bruker rommet de er i. Det kan være singer-songwriters, klassiske utøvere, jazz- eller bluegrass-folk; fraværet av forsterkning gjør nærværet av artistene utrolig sterkt. Det krever enormt med hjerte på skjorta, mot og ferdigheter å holde på publikummet en hel konsert uten å plugge i gitaren og spille høyt, men jeg er enormt sugen på å klare det, sier Bernhoft selv om sin nye konsert-setting.

Foto: Sondre Eriksen

Et annet ensemble som virkelig har latt seg bemerke forrige år er Miss Tati’s Angola70. En mer eksplosiv liveopptreden med rytmer som setter dansefoten i gang hos selv den trausteste onkel skal du lete lenge etter! Med Afrikanske rytmer og tekster på nasjonalspråkene kimbundu og umbundu, fra hennes foreldres hjemland Angola, og portugisisk gjorde hun og bandet rent bord på både Nattjazz og Vill Vill Vest i 2019. Trænafestivalen har alltid hatt en forkjærlighet for musikk fra flere verdenshjørner og det vil Havfolket virkelig få servert i år!

JUNO er et ungt band med utspring fra den velrennomerte jazzlinja i Trondheim. De har allerede rukket å etablere seg som et solid live-band innenfor den norske musikkscenen. Dansbare grooves og kompleks rytmikk møter melodiøse refreng og eksperimentelt tonespråk med rap og fengslende improvisasjon. Den uvanlige besetningen med to vokalister, tenorsaksofon, kontrabass og trommer gir musikken et umiskjennelig og karakteristisk preg.


Foto: Markus Nymo Foss

– De har overbevist oss og det er en glede å annonsere at de kommer ut til Træna i sommer for å gi oss dansbare låter med referansepunkter bredt utover det mange kanskje først ser for seg når de tenker på jazz, melder Trænafestivalen i en pressemelding.

Trænafestivalen 2020 arrangeres 9.-11. juli. Fra før er Arif, Fay Wildhagen, Halvdan Sivertsen, Anders Jektvik, Kapteinen, Jakob Ogawa, Jez_ebel, Myra, Ka2, Flammer Dance Band, Leoparden, Fieh, Beglomeg, Fredrik Høyer + Bendik Baksaas og Unganisha klare for årets festival. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.