Kinosjef Kristin Kildal gleder seg over å være en del av "Perler midt i Norge" for tiende gang. Foto: Hedda Hiller

Ni filmer, seks uker, tre eksklusive premierer

Skrevet av Hedda Hiller
01.05.2019 15:00

For tiende gang er Kinoteatret en del av "Perler midt i Norge", og hver tredje film er til halv pris.

– Vi jubilerer! sier en opprømt kinosjef i Rana.

Det er tiende gang kinoene i Rana, Mosjøen og Steinkjer samarbeider om festivalprogrammet "Perler midt i Norge", som består av et bredt spekter av filmer med store kvaliteter.

– Dette er et av årets høydepunkter for en kinosjef, sier Kristin Kildal

– Å få muligheten til å sette sammen et eget festivalprogram sammen med to gode og nære kolleger. Festivalen startet i forrige uke med en strålende Judi Dench i spiondramaet "Red Joan", om KGBs lengst aktive spion i Storbritannia, også kalt "The Granny Spy", og dokumentaren "Maria By Callas", naturlig nok om en av 1900-tallets største operasangere. Begge filmene finner du fortsatt i kinoens spilleplan. Kommende helg blir det skikkelig spansk temperament når ekteparet Penélope Cruz og Javier Bardem står øverst på rollelisten i den Oscarvinnende iranske regissøren Asghar Farhadis siste verk: "Men alle vet". Filmen åpnet fjorårets Cannes-festival.

Fra 10. mai slår eldrebølgen inn i programmet, med "Happy Ending", der Birthe Neumann og Kurt Ravn prøver å finne ut om det er for sent å drømme og starte forfra når man har passert pensjonsalderen.

Robert Redford er på sin side det han alltid har vært, når han portretterer USAs mest sjarmerende og karismatiske bankrøver i Den siste gentleman. "...Det er egentlig snodig at en skuespiller som utstråler anstendighet og integritet har spilt denne typen kriminelle rabagaster gjennom mer enn 50 år. ..." skrev Dagsavisens Espen Svenningsen Rambøl i sin anmeldelse av filmen, og trillet en femmer på terningen. Etter sigende skal dette være Robert Redfords aller siste film som skuespiller, i en alder av 82 år.

Fra og med 17. mai blir det kongelig - eller rettere sagt: dronninglig - tematikk. Saoirse Ronan og Margot Robbie gestalter henholdsvis Maria Stuart og Dronning Elizabeth I, i britiske "Mary Queen of Scots". 

– I et jubileumsår som dette er det ekstra hyggelig og spennende at vi får presentere tre filmer i forkant av deres respektive norgespremierer, sier Kristin Kildal.

Fra 24. mai kan "Slottet i Provence" oppleves, to uker før planlagt norgespremiere. Den er regissert av Nils Tavernier, skuespiller og sønn av den franske regissøren Bertrand Tavernier ('Round Midnight, 1986).

[annonse]
– Dette er fransk film på sitt mest stofflige og følelsesladete, om en postmann som vil bygge et utrolig palass til sin datter.

Først 6. september er det planlagt hjemlig premiere på indisk/franske "Sir", om forventninger til familielykke i dagens India, men denne debutfilmen til Rohena Geras som hun deltok med i Kritikeruken på filmfestivalen i Cannes i fjor, kan også ses fra 24. mai i "Perler midt i Norge". Fra hovedkonkurransen i Cannes i fjor viser Kinoteatret fra 31. mai "Yomeddine", en annerledes road movie fra den egyptiske ørkenen, der en tidligere spedalsk legger ut på en reise fra leprakolonien han har levd i hele livet, i jakten på familie og et sted å høre til. Planlagt norgespremiere er først 4. oktober.

– Vi vet det er mange som gjerne vil få med seg hele festivalprogrammet, sier Kristin Kildal.

– Derfor har vi bestemt at hver tredje film du ser får du til halv pris. Vi håper det er en oppmuntring til at mange får med seg enda flere store filmopplevelser. Hjertelig velkommen, følg med i kinoprogrammet - og snurr film!

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.