HELT ENIGE: Willy Ørnebakk (t.v), Tomas Norvoll og Ragnhild Vassvik står samlet bak prestisjeprosjektet til Bodø og Nordland. Foto: Emil Bremnes

Nord-Norge samlet om Bodø som europeisk kulturhovedstad

Skrevet av Redaksjonen
10.06.2018 20:31

Bodø er eneste norske søkerby til europeisk kulturhovedstad i 2024. Nå får de tommel opp fra lederne i landsdelens tre fylker.

Nordlands fylkesrådsleder, Tomas Norvoll (Ap), sier at han setter pris på støtten prosjektet har mottatt fra resten av landsdelen og at det betyr mye at Nord-Norge står samlet.

– Prosjektet handler jo ikke bare om Bodø og Nordland. Dersom vi vinner, blir det den første kulturhovedstaden nord for polarsirkelen, så dette er en unik mulighet til å vise resten av verden det livskraftige og pulserende nord som vi kjenner, sier Norvoll i en pressemelding som er sendt ut søndag kveld. 

Synlighet

Norvoll mener det vil bidra til å øke Nord-Norges synlighet, gi nytt liv til kulturtilbudet nordpå og spre turismen til landsdelen.

– En viktig oppgave fremover blir å engasjere hele befolkningen i Nord-Norge. Dette er et prosjekt for kulturen og innbyggeren i nord, underbygger Norvoll.

Eneste norske søkerby

Det var under styremøtet til Nord-Norges Europakontor i Brussel denne uken at fylkeslederne i både Troms og Finnmark ga sin fulle støtte til Bodøs søknad om å bli europeisk kulturhovedstad i 2024.

– Det er klart vi i Troms støtter opp om Bodø sitt kandidatur. Nord-Norge som helhet vil være tjent med at de får tittelen, sier Willy Ørnebakk (Ap), fylkesrådsleder i Troms.

Ordfører i Bodø, Ida Maria Pinnerød (Ap), er selvsagt godt fornøyd med å få bred støtte i hele Nord-Norge.

– Dette er et stort prosjekt som vil gi uttelling for hele landsdelen. Derfor er det svært gledelig å få en så god og bred støtte for vår søknad, sier Pinnerød.

Et utstillingsvindu

Fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap), mener dette vil gi landsdelen en plattform for å vise frem vår mangfoldige nordnorske og samiske kultur.

– Bodø 2024-prosjektet stiller vi oss absolutt bak. Hvis de vinner vil det være med på å løfte den internasjonale profilen til hele regionen, sier fylkesordfører Vassvik.

Bevisst skrivefeil

Den arktiske dimensjonen spiller en viktig rolle i byens visjon for kulturhovedstadsåret, som i april ble bestemt at skal være «ARCTICULATION».

– Arcticulation er både unikt og selvforklarende, samtidig som det inviterer til å søke mer informasjon om hvilke motiver og forklaringer som ligger bak uttrykket, sier kultursjef og prosjektleder for Bodø som søkerby, Arne Vinje, i Bodø kommune.

Han påpeker at «Arcticulation» selvsagt er en bevisst skrivefeil, og som omhandler de engelske ordene: arctic, art, culture og communication.

Bodø er eneste norske søkerby for 2024, men møter konkurranse fra byer i andre ikke-EU-land som Makedonia, Albania, Bosnia-Herzegovina og Montenegro. Vinneren av konkurransen annonseres i slutten av 2019 av EU-representanter fra diverse land og institusjoner.

Ambassadør-støtte

I april var EUs ambassadør til Norge, Thierry Bechet, på besøk i Bodø for første gang. EU-ambassadøren uttalte den gang at han håper valget faller på Bodø.

– Det at Bodø kan bli den første europeiske kulturhovedstaden over polarsirkelen er svært viktig for det europeiske mangfoldet, sa han til Avisa Nordland.

European Capital of Culture:

  • Hvert år velges to europeiske kulturhovedsteder fra EU-land. Hvert 3. år kan en tredje kandidat fra et ikke-EU-land også delta. Dette er nytt etter at en regelendring ble bestemt i 2017. Ikke-medlemsland konkurrerer kun med hverandre, og ikke med EU-land.
  • Kulturhovedstedene utpekes av Europakommisjonen for en periode på ett kalenderår. I løpet av året organiserer byen en rekke kulturelle arrangementer med en sterk europeisk dimensjon.
  • Formålet er å fremheve kulturell mangfoldighet i Europa, skape grenseskridende kulturell tilknytning, og å fremme kulturens bidrag til utviklingen av bysamfunn.
  • Bodø er eneste norske søkerby for 2024, og må søke innen slutten av 2018. Vinneren annonseres omtrent ett år senere.
  • Bergen var kulturhovedstad i 2000 og Stavanger/Sandnes i 2008, før en regelendring i 2011 gjorde det umulig for norske byer å delta.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.