At noen få minutter med høg puls hver dag gjør underverker for både små og store, er en hjertesak for Knut Berntsen. Foto: Salten friluftsråd

"Nordland er ikke skapt til å sitte på ræva"

Skrevet av Knut Berntsen, Prosjektleder Helsefremmende skoler i Nordland
14.09.2018 18:00 - OPPDATERT 15.09.2018 07:32

KRONIKK: Vi har bare ett hjerte. Dette må vi alle bidra til å styrke, skriver Knut Berntsen i denne helsefremmende kronikken.

Allerede før vi er født begynner en liten muskel å arbeide. Den er like stor som vår egen knyttneve og vokser i takt med kroppen fram til slutten av tenårene. Den arbeider kontinuerlig. Selv mens vi sover gjør den en livsviktig jobb. Men hjertemuskelen trenger også trening. Som med alle andre muskler blir den sterkere ved at den brukes. Vi trenger ikke treningssentre eller idrettsanlegg for å få det til. Noen få minutter med høg puls hver dag gjør underverker. Bruk trappa – ikke heisen

En ny hverdag

De fleste av oss har en hverdag med lite fysisk aktivitet. Antallet øker med økende alder. Også hos både barnehagebarn og skoleelever er antallet alarmerende høgt. Konsekvensene ser vi på helsestatistikkene. 40–50 prosent av alle helseutfordringene sies å ha sin årsak i måten vi lever på. Dette er ikke bærekraftig verken i et personlig eller samfunnsmessig perspektiv.

En lovpålagt oppgave

Opplæringsloven § 1-1 slik jeg tolker den sier at grunnskolens viktigste oppgave er å danne elever som skal greie seg selv her i livet og i tillegg bidra i samfunnet. Å danne elever som har en hverdag som sikrer god fysisk og psykisk helse er i mitt hode en åpenbar forutsetning for å kunne oppfylle lovens krav.  Daglig fysisk aktivitet bidrar også til bedre matlyst og bedre søvn. Også dette er sentrale ting i livene våre og ting som sterkt påvirker vår egen helse og elevenes læring.

Foreldrene må med

Alle de om lag 200 grunnskolene i Nordland har som mål at alle elevene skal dannes til en hverdag med fysisk aktivitet inkludert små perioder med høg puls. Visjonen er at alle skal oppleve bevegelsesglede og ha skapt seg en helsefremmende hverdag som en naturlig del av eget liv etter endt grunnskole. Skolene som kjenner elevene og lokalmiljøet best, må selv velge hvordan de skal få dette til. Men en viktig forutsetning overalt er et nært og inkluderende samarbeid med foreldrene.

Alle i bevegelse onsdag 26. september

For å påminne hverandre om viktigheten av daglig fysisk aktivitet har Nordland fylkeskommune, Nordland Idrettskrets og prosjektet Helsefremmende skoler i Nordland invitert samtlige grunnskoler i Nordland til en felles aktivitetsdag onsdag 26. september. Under parolen ”Alle i bevegelse” håper vi at skolene kan gi elevene en dag der de får møte og prøve ut nye aktiviteter som innbefatter fysisk aktivitet. Dette på en leken, men samtidig utfordrende måte. H

vis skolen selv ønsker det, håper vi at lokale idrettslag, friluftsaktører eller andre kan stille opp og bidra. Mulighetene er jo uuttømmelige:

Lek, turer i naturen, utprøving av nye og ukjente idretter kombinert med smil, latter og sosiale møter gir et godt grunnlag for å nå opplæringslovens § 1-1. Ikke minst gir det et godt grunnlag for faglig læring.

Vi har bare ett hjerte. Dette må vi alle bidra til å styrke. Vi vet jo alle hvordan vi skal få det til. Nå er det bare å gjøre det. Vi trenger alle med på laget. Nordland er vel ikke kjent for å sitte på ræva?

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.