Adm.dir i Freyr, Tom Einar Jensen. Foto: Freyr

Ny avtale for Freyr: – En viktig milepæl på vei mot en mulig investeringsbeslutning for vår første gigafabrikk

Freyr går sammen med teknolog-gigant om utvikling av neste generasjons energilagringssystemer. Avtalen inkluderer at kjøp av battericeller som Freyr skal produsere på Mo.

Honeywell og FREYR Battery offentliggjorde i dag signeringen av en avtale der FREYR vil søke å dra nytte av Honeywells ledende teknologiprodukter, inkludert integrert automatisering, feltinstrumentering og sikkerhet i sin produksjon. Som et ledd i samarbeidet vil Honeywell kjøpe 19 GWh battericeller produsert av FREYR i perioden 2023 til 2030, for bruk i deres energilagringssystemer.

Dette melder Freyr i en pressemelding. 

Honeywell er et teknologiselskap med hovedkvarter i 
Charlotte, North Carolina, USA. Under avtalen planlegger Honeywell og FREYR å levere neste generasjons smarte energilagringssystemer til et bredt spekter av kommersielle og industrielle kunder. FREYR planlegger å dra nytte av Honeywells brede ekspertise innen automatisering og programvare, inkludert automasjonssystemer, kvalitetssikring og -kontroll, samt selskapets industrielle programvareløsninger, der mulig, for å etablere industriell produksjonskapasitet av battericeller i Europa og USA. 

Battericellene produsert som et ledd i dette samarbeidet kan brukes av sluttbrukere av energi eller kunder innen kraftsektoren og samlokaliseres med store anlegg for produksjon av sol- og vindkraft.

– Batterier vil spille en avgjørende rolle når samfunnet går over til ren kraftproduksjon. Honeywell er en ideell partner med et team, teknologi og industriell ekspertise i verdensklasse. Vår felles forpliktelse om avkarbonisering av globale energisystemer gir et godt fundament for vårt samarbeid. Dagens kunngjøring er en viktig milepæl på vei mot en mulig investeringsbeslutning for vår første gigafabrikk i Mo i Rana i første halvår 2022, sier administrerende direktør i FREYR, Tom Jensen.

Batteribaserte systemer for energilagring er avgjørende for avkarbonisering av globale kraftsystemer. Ifølge en fersk forskningsrapport fra Stanford Universitet kan det amerikanske kraftnettet være 100 prosent basert på fornybar energi innen 2050. Denne nye elektrisitets-miksen vil i stor grad være avhengig av sol-, vind- og vannkraft sammen med ulike typer energilagring. Ifølge studien vil batteribaserte løsninger føre an i denne utviklingen og kunne nå en totalt installert kapasitet på 15.700 GWh i USA innen 2050.

– Introduksjon av av-karboniserte lagringsløsninger i stor skala på tvers av flere geografiske markeder, er avgjørende for vårt bærekraftarbeid og vil bidra til å gjøre fornybar energi tilgjengelig og effektiv. Dette samarbeidet vil koble FREYRs neste-generasjons batteriløsninger med Honeywells 20 år med kunnskap fra litium-ion batteriindustrien samt våre etablerte markeder og kunder, sier president og administrerende direktør i Honeywell Process Solutions, Ujjwal Kumar, i pressemeldingen.  

Honeywell har forpliktet seg til å oppnå karbonnøytralitet i sine operasjoner og fabrikker innen 2035. Honeywells samarbeid med FREYR bygger på selskapets erfaring med betydelig reduksjon av drivhusgass-intensiteten i egen virksomhet, samt flere tiår med innovasjon for å hjelpe kundene å nå sine miljømål. Omtrent halvparten av Honeywells investeringer i forskning og utvikling knyttet til introduksjon av nye løsninger er rettet mot produkter som forbedrer kundenes bærekraftresultater.

 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.