– Man er litt bekymret for om vaksinen er like effektiv mot virusvarianten, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Ny virusvariant: –⁠ Ikke nødvendigvis farligere, men mer smittsom

Den nye virusvarianten som blant annet er påvist i sør i Afrika, vil ikke nødvendigvis gjøre folk sykere, men den er mer smittsom.

Dette sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og virusvarianten som ser ut til å ha tatt over for deltavarianten i Sør-Afrika.

– Det innebærer ikke nødvendigvis at du blir mer syk, eller at vaksinen ikke virker. Men man er litt bekymret for om vaksinen er like effektiv, sier Nakstad.

Han forklarer det med at endringer på tuppen av piggproteinet gjør det vanskelig for antistoffer å feste seg.

– Dette er en variant som er blitt kartlagt best i Sør-Afrika, hvor den har spredd seg, særlig blant studenter. I løpet av 14 dager vil man ha kartlagt dette enda bedre og kan si noe mer om det, sier Nakstad til NRK.

Som følge av den nye virusvarianten har  EU-kommisjonen foreslått stans i all flytrafikk fra sør i Afrika. Det sier kommisjonens leder Ursula von der Leyen fredag.

Storbritannia og flere andre land har allerede stanset all flytrafikk fra land som Sør-Afrika, Namibia, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe og Botswana i forbindelse med varianten B. 1.1.529.

Sør-Afrika, som er der varianten først ble oppdaget, har allerede kommet med sterk kritikk av Storbritannias flyforbud og kaller avgjørelsen forhastet. Landet har opplevd en rask smitteøkning de siste dagene, og det antas at den nye varianten er ekstra smittsom. Torsdag var det 2.465 nye registrerte koronatilfeller i Sør-Afrika, som er nærmere en dobling fra dagen før. Antallet dødsfall gikk fra 22 til 114.

Den nye variant av koronaviruset har også skapt uro på det internasjonale aksjemarkedet. Uroen har spredt seg til Oslo Børs, som falt 3,35 prosent fra start i dag.

I Norge ble det registert hele 2.970 nye koronatilfeller i går. 55 av disse tilfellene ble registrert i kommuner i Nordland. I følge Msis sisne tall ble ingen av disse registrert i noen av kommune på Nord-Helgeland. 

[annonse]
29 personer i Nordland er innlagt på sykehus. En av disse er innlagt hos Helgelandssykehuset. Medisinsk direktør ved Helgelandssykehuset, Hanne Frøyshov, ga under en orientering for styret i går, uttrykk for at mens sykehus lenger nord er i gul beredskap, er det fortsatt ikke økt beredskap på Helgeland. Man forbereder seg imidlertid på at smitten skal øke også på Helgeland. 

 

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.