Brede Holthe og Gruben IL møter Bence Lengyel og Mo IL i første seriekamp i årets 5. divisjon. Foto: Roger Marthinsen

Nye Mo IL åpner mot laget som har gamle Mo ILs fotball-filosofi

Skrevet av Roger Marthinsen
18.02.2020 19:30 - OPPDATERT 19.02.2020 06:00

Jonny Ditlefsens Gruben IL møter nye Mo IL i serieåpninga i "lokal-derby"-serien.

Oppsettet for 5. divisjon avdeling 2 er klart, og ikke uventet i en serie som består av fem lag fra Mo i Rana og tre lag fra nabo-kommuner, så kommer by-derbyene og lokaloppgjørene på løpende bånd.

I den aller første kampen møtes et av lagene som har spilt i 6. divisjon i en årrekke, og laget som i forrige uke trakk seg 4. divisjon; Silkefot mot Åga IL på Sagbakken stadion, tirsdag 28. april.

Dagen etter, onsdag 29. april, spilles resten av 1. serierunde:

Hemnes, som i likhet med Åga IL takket nei til en plass i 4. divisjon, mot Bossmo & Ytteren. Et B&Y som må tåle et soleklart favorittstempel, etter å ha forsterket laget med flere spillere som i fjor spilte 4. divisjonsfotball for Åga IL – og målmaskinen Stian Celius fra Rana FK.

Nesna IL, som lenge vurderte å trekke seg fra seriespill denne sesongen, mot laget som skal på treningsleir til Tyrkia før sesongstart; Lurøy FK.

Mo IL, laget som har vært borte fra seriefotball i én sesong, mot Gruben IL.

Den sistnevnte kampen knytter det seg kanskje ekstra stor interesse for. Av flere årsaker. 

Mo IL er som nevnt tilbake på banen etter én sesong uten noe lag i seriespill. At klubben gjør comeback i seriefotballen er ikke ukontroversielt, ettersom vedtak i både Mo IL og Stålkam om å avstå fra seriefotball all den tid Rana FK eksisterer, var et utgangspunkt for dannelsen av Rana FK.

Men et lovlig fattet demokratisk vedtak gjelder som kjent bare til et nytt lovlig fattet demokratisk vedtak er fattet og omgjør det gamle vedtaket. Mo IL er tilbake på banen, og laget viste i sin første treningskamp (3-1 seier over Hemnes) at de kan bli et av lagene som kommer til å kjempe i toppen av divisjonen. 

Kampen mellom Mo IL og Gruben blir også et møte mellom "nye" Mo IL og et lag som har hentet svært mye av sin fotballfilosofi fra Mo IL under spesielt Thor André Olsen. Nye Mo IL er et lag med spillere med alt fra begrenset fotball-erfaring via godt voksne spillere med i hivedsak bedriftsfotball-bakgrunn, til yngre spillere med 4. divisjonserfaring, som skal formes av Geir Eliassen og Rudi Pedersen. 

Gruben IL har Jonny Ditlefsen som trener. Ditlefsen har et æresmedlemsskap i Mo IL – som følge av sin dommerkarriere – og en årrekke i klubben som trener. Blant annet jobbet han i mange år meget tett sammen i et trenerteam med hovedtrener Thor André Olsen, Kjell Magne Bang og Eirik Breen. 

Da Ditlefsen, i mai 2018, overtok som trener i Gruben IL, uttalte han at han kom til å ta med seg mye fra Mo IL, inn i utviklingsprosjektet Gruben IL. Grønntrøyene hadde da ikke vært borte fra seriefotballen på herresiden i bare én sesong, slik tilfellet er med Mo IL, men i hele 19 sesonger.

– Mye vil handle om å utvikle ferdigheter og sette dette sammen i et kollektivt system. Det har fungert godt i Mo IL, der jeg har jobbet med gutte- og juniorspillere, og da kan det komme til å fungere i Gruben IL også, sa Ditlefsen da han tok fatt på trenerjobben. 

Foran 2020-sesongen ble 6. og 5. divisjon slått sammen til en ny 5. divisjon, som i Nordland består av tre avdelinger; to på Helgeland og en i Salten. Samtlige divisjonsvinnere rykker direkte opp i 4. divisjon.

---------

Les også: 

 

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.