Illustrasjon: Gerd Altmann, Pixabay

Nye smitterekorder: Over 30 prosent av alle tilfeller i Rana har kommet de siste to ukene

Både for Nordland og landet er det meldt om rekordmange smittetilfeller det siste døgnet.


Det er registrert 15.367 nye smittetilfeller siste døgn. 448 av disse er registrert i Nordland. Antallet for både landet og fylket er det høyeste så langt under pandemien.

Forrige døgnrekord for Norge var 15. januar 2022, da det ble registrert 12.360 smittede. For Nordland var det høyeste antallet 17. januar, da det ble registrert 350 smittede.

De 448 tilfellene i Nordland er fordelt på 27 kommuner. I Rana er dert registrert 57 nye tilfeller hos Msis det siste døgnet. Rana kommunes egne tall kan avvike noe fra dette, da kommunen får prøvesvar raskere enn det som registreres i Msis, men over tid blir smittetallene de samme, og for de siste to ukene er det nå registrert 400 nye smittetilfeller i Rana, av totalt 1.179 siden pandemiens utbrudd. Med andre ord er nå over 30 prosent av alle tilfeller på snart to år, registrert innenfor det siste toukers-intervallet.

Det siste døgnet er det registrert seks nye tilfeller i Hemnes, som nå har 30 tilfeller av totalt 83 siden pandemiens utbrudd, innenfor to uker.

I Træna er det registrert ett nytt tilfelle siste døgn og fem siste to uker.

I Lurøy har kommunen selv bekreftet ett nytt smittetilfelle i går, der én person på Lovund har testet positiv på hurtigtest. Ettersom svaret på PRC-test ikke er klart, er ikke dette tilfellet registrert hos Msis.

Kommuneoverlege Frode Berg har tidligere denne uka påpekt at han antar at mens smittetoppen i Norge vil komme rundt månedsskiftet, vil demn komme noen uker senere enn dette i vår regionen. Det betyr at smittetallene vil fortsette å stige i ukene som kommer.

Isolert er det ikke smittetallene som bekymrer, så lenge trykket mot sykehusene ikke blir for høyt. I øyeblikket er kun én pasient innlagt med korona, ved Helgelandssykehuset. Men med stigende smittetall oppstår det en fare for høyt sykefravær på arbeidsplasser, og det kan gi problemer med opprettholde samfunnskritiske funksjoner.

– Sykefraværet kan bli svært høyt den nærmeste tiden. Det er usikkerhet knyttet til hvor mye smitte samfunnet kan tåle, før sykefravær går utover samfunnskritiske funksjoner, sa kommuneoverlege i Rana, Frode Berg, mandag.  

– Vi merker jo selv at sykefravær, sånn som smittebildet og alvorsgraden av sykdom er i dag, er skjørt og kan by på utfordringer. Ved smitte hos oss, og andre arbeidsplasser, vil bekymringen være at smitten skal spre seg samtidig til hele arbeidsplassen. For eksempel vil et et smitteutbrudd blant ansatte i barnehager og småskoler ha ringvirkninger ved at foreldre må være hjemme med barna, i stedet for å sende dem i barnehagen, sa rådgiver i avdeling for legetjenester og samfunnsmedisin i Rana, Lars Petter Konradsen, til Rana No i går.

Til tross for ny smitterekord så stiger ikke smittetallene på landsbasise like kraftig som myndighetene hadde forventet. Dette kan tyde på lengre doblingstid med omikron enn antatt. 

– Dette viser at smitten fortsatt stiger i Norge, men ikke like kraftig som for to uker siden, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en kommentar til NTB.

Han sier dagstallene tyder på en 50 prosent stigning sammenlignet med for en uke siden.

– Det kan derfor se ut som doblingstiden for omikron er nærmere ti dager. Det er gunstig fordi sykefraværet blir mindre og sannsynligheten for at innleggelsestallene stiger om en uke er mindre, sier Nakstad.

I sine tidlige modelleringsrapporter om omikron tok FHI utgangspunkt i at omikron i verste fall kunne ha en doblingstid på 2,4 dager.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.