Illustrasjonsfoto: Jil Yngland / NTB

Nye smitterkorder igjen

Smittetallet er rekordhøyt både lokalt, i fylket og på landsbasis, det siste døgnet. Samtidig letter regjeringen på enkelte tiltak.

På landsbais er det registrert 16.877 nye koronasmittede siste døgn. Dette er ny rekord. Forrige døgnrekord for Norge var 20. januar i år. Da ble det registrert 15.987 smittede.

I Nordland er det 453 nye koronasmittede registrert siste døgn. Dette er ny rekord. Forrige døgnrekord var 448, tirsdag 18. januar. 

Og i Rana er det registrert 107 nye smittetilfeller siste døgn. Også dette en soleklar rekord for antall tilfeller i løpet av et døgn.

Antallet i Rana – og dermed også Nordland – kan imidlertid være litt misvisende, ettersom forsinkelser som været har forårsaker i innsending av prøver til lab i Bodø, har gjort at prøver kan ha hopet seg opp. Forleden døgn var det offisielle tallet fra Msis nemlig bare syv tilfeller i Rana, mens Rana kommunes eget antall for dette døgnet var 63.

Dermed kan nok siste døgn være noe høyere enn det reelt sett ville vært dersom prøve-trafikken hadde gått uten forsinkelser. Noe også rådgiver i avdeling for legetjenester og samfunnsmedisin i Rana, Lars Petter Konradsen, kan bekrefte:

– Våre tall er 63 onsdag og 72 i går. 63 er bekreftede testsvar med PCR, sier Konradsen.

Smitteantallet i Rana er imidlertid høyt og stigende, med 125 nye tilfeller bare de siste to døgn. Antallet korona-pasienter på sykehus er imidlertid lavt; per i går ettermiddag hadde Helgelandssykehuset én korona-pasient innlagt. 

Smittetallene er uansett høye, og trenden er stigende. Det man frykter er at et høyt antall samtidig smittede skal føre til høyt sykefravær på arbeidsplasser. 

– Vær nøye med å overholde smittetiltak, for å blant annet å hindre et massefravær på arbeidsplasser, barnehager og småskole, der en forelder må være hjemme med barn, sa rådgiver i avdeling for legetjenester og samfunnsmedisin i Rana, Lars Petter Konradsen, til Rana No torsdag, etter at døgnet i forveien da hadde gitt ny smitterekord med 69 tilfeller.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
De 453 smittetilfellene i Nordland er fordelt på 27 kommuner. på Nord-Helgeland er det, i tillegg til de 107 tilfellene i Rana, registrert fire nye tilfeller i Nesna og ni nye tilfeller i Hemnes, siste døgn.

Samtidig som smitteantallet stiger – smittetoppen er ikke ventet før rundt månedsskiftet nasjonalt og enda noen uker etter det lokalt – innfører regjeringer lettelser i enkelte tiltak fra i dag klokken 12. 

Regjeringen åpner blant annet for 1.500 personer innendørs på offentlige arrangementer. Hittil har grensen vært på 200 innendørs og 600 utendørs. Dette heves nå til 1.500 innendørs og 3.000 utendørs, så lenge det er tilviste plasser. 

Regjeringen følger dermed det faglige rådet fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, som ble kunngjort kort tid i forkant av beslutningen. 

De nye reglene trer i kraft fra fredag klokken 12 og gjelder inntil videre. I begynnelsen av februar kommer regjeringen med en ny vurdering av smitteverntiltakene. 

– Da håper jeg at vi kan åpne mer, både for arrangementer med og uten faste tilviste plasser, sier Trettebergstuen. 

Fra fredag klokken 12:00 vil reglene være følgende: 

* Innendørs arrangementer med faste tilviste plasser, inntil 1.500 personer. 

* Maksimalt 50 prosent kapasitet, fordelt på kohorter på inntil 200 personer. 

* Det skal være minst 2 meter avstand mellom kohortene. 

* Utendørs med faste tilviste plasser kan det være inntil 3.000 personer. 

* Maksimalt 50 prosent kapasitet fordelt på inntil 500 personer. 

* Også her gjelder kravet om minst 2 meters avstand mellom kohortene.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.