Illustrasjonsfoto: Jil Yngland / NTB

Nye smittetilfeller i alle kommuner på Helgeland

Det siste døgnet er det registrert nye korona-tilfeller i rekordmange kommuner i Nordland.


Det siste døgnet er det registrert 957 nye koronatilfeller i Nordland. Antallet er fordelt på 38 av fylkets 41 kommuner. Dette er det høyeste antallet kommuner med nye tilfeller i løpet av samme døgn. 957 tilfeller er bare ni tilfeller under døgnrekorden for Nordland, som ble satt døgnet i forveien. 

På Nord-Helgeland er det rapportert om nye tilfeller i samtlige kommuner: 28 i Rana, 8 i Hemnes, hele 22 i Nesna, 2 i Rødøy, 5 i Lurøy og 1 i Træna.

Det er også registrert nye koronasmittede i samtlige av de øvrige kommunene på Helgeland det siste døgnet. Dette er første gang siden pandemiens utbrudd at det er registrert nye tilfeller i alle kommuner i regionen, i løpet av samme døgn.

I Nordland er det bare tre kommuner uten rapporterte tilfeller siste døgn; Røst, Bø og Gildeskål.

Det siste døgnet har FHI registrert 25.086 koronasmittede i Norge. 

Den 24. januar 2022 gjorde FHI store endringer i testsystemet, slik at færre koronasmittede blir registrert i MSIS. På grunn av dette er ikke tall etter 25. januar sammenlignbare med tallene før, og det er ikke sikkert at Msis tall stemmer med kommunenes egne tall. Eksempelvis viser Msis sine tall 592 tilfeller i Rana siste to uker, mens kommunen selv har rapportert om over 700 nye tilfeller bare for den siste uken. 

Omleggingen innebærer at flere ikke lenger trenger å ta PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest, og dermed blir smitten heller ikke registrert hos FHI. Folk oppfordres imidlertid til å registrere positive tester hos sin kommune.

FHI bruker nå i større grad andre måter å overvåke pandemien på enn smittetall. Hovedgrepet er å følge med på sykehusinnleggelser. Onsdag var 326 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var ni flere enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

I Nordland var det per klokken 13 i går innlagt 21 koronapasienter. Ingen av disse var innlagt ved Helgelandssykehuset, i følge Helsedirektoratets tall.

Smittetall er imidlertid også et parameter på sykefravær i næringslivet, og mange frykter et meget høyt sykefravær i samfunnskritiske virksomheter utover vinteren. Kommuneoverlege i Rana Frode Berg sa tidligere denne uken at han forventer en smittetopp i Rana om to-tre uker.