Foto: Matt Dunham / NTB

Nytt døgn med mange smittetilfeller

Nye tilfeller i 15 Helgeland-kommuner de siste to ukene – ingen innlagt på sykehus.

– Smitten kommer til å stige ei ukene som kommer. 

Dette var budskapet til kommuneoverlege Frode Berg og rådgiver i avdeling for legetjenester og samfunnsmedisin i Rana, Lars Petter Konradsen, i går ettermiddag, og regjeringens og folkehelsemyndighetene da de i går kveld presenterte og forklarte de nye korona-tiltakene.

For det er ikke smittetallene alene som nå er viktig. Det er sammenhengen mellom smittetall og konsekvensen smitten får for samfunnet. Helsevesenet, først og fremst.

Og selv om smittetallene i Nordland det siste døgnet er høyt – 256 nye tilfeller; det nest høyeste som er registrert – så er antallet som er innlagt på sykehus lavt:

Per i går ettermiddag var 12 pasienter innlagt med covid-19, på sykehus i Nordland. Ingen av disse er innlagt hos Helgelandssykehuset.

Men smittetallene stiger. Og selv om færre blir alvorlig syke – noe som sies å skyldes en kombinasjon av høyere vaksineandel og at omikron-varianten gjør folk mindre syke enn delta-varianten – så skal folk holde seg hjemme og i isolasjon ved sykdom. Nærkontakter skal holde seg hjemme. Dette vil gi høyt sykefravær på arbeidsplasser og i skoler, i dagene og ukene som kommer. 

Det siste døgnet er registrert nye tilfeller i hele 28 kommuner i Nordland. I Rana vises MSIS sine tall 46 nye tilfeller det siste døgnet, og 230 nye tilfeller de siste to ukene. Rana kommunes egne tall forteller om 44 nye smittetilfeller i går, og totalt 153 nye tilfeller de siste fire døgnene. 

– Vi merker en økt pågang på primærhelsetjeneste, sa rådgiver i avdeling for legetjenester og samfunnsmedisin i Rana, Lars Petter Konradsen, i et intervju med Rana No i går.

I Hemnes er det registrert to nye tilfeller siste døgn og 27 siste to uker, i Rødøy ett siste døgn og tre siste to uker, i Lurøy ett nytt tilfelle det siste døgnet og to de siste to ukene. På Helgeland er det det siste døgnet også registrert nye tilfeller i Alstahaug (6), Bindal (4), Hattfjelldal (2), Vefsn (2), Brønnøy (2), Leirfjord (1) og Dønna (1). 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
De siste to ukene er det registrert nye smittetilfeller i 38 av 41 kommuner i Nordland. De tre det ikke er opplyst om smittetilfeller hos er alle på Helgeland; Vega, Vevelstad og Nesna. 

 

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.