Foto: Shutterstock

Seks nye korona-tilfeller på Helgeland

Skrevet av Roger Marthinsen
26.03.2020 10:40 - OPPDATERT 26.03.2020 23:29

Ti av 30 personer som har testet positivt i Nordland, er fra Helgeland.

En innbygger i Leirfjord kommune er bekreftet smittet av korona-viruset. Bekreftelsen kom i går kveld. I dag har Alstahaug kommune bekreftet at tre personer i kommunen har testet positivt. Det er også opplyst at en person i Brønnøy kommune har testet positivt. Og torsdag kveld ble det bekreftet at Dønna har fått sitt tredje korona-tilfelle. 

Dermed er nå i alt ti personer på Helgeland bekreftet smittet av koronaviruset; tre i Alstahaug, tre i Dønna og en person i kommunene Brønnøy, Leirfjord, Vega og Rana (vi teller her ikke Meløy som en del av Helgeland).

De tre i Alstahaug har uavhengig av hverandre vært på reise i utlandet. På grunn av karantenebestemmelser har disse personene vært i karantene siden hjemkomst, der de utviklet symptomer.

– De tre er nå isolerte og medlemmer av husstanden er i karantene. Det er snakk om tre unike tilfeller som ikke har blitt smittet av hverandre. Kommunehelsetjenesten jobber med smitteoppsporing og kartlegging av hvem disse personene har vært i kontakt med, for å begrense smittespredning.

Symptomene har utviklet seg i karantenetiden og personene har blitt testet på bakgrunn av mistanke om smitte, skriver Alstahaug kommune i en pressemelding.

De tre personene er nå isolert i sine egne hjem, og skal oppholde seg hjemme til de blir erklært smittefri. Dette innebærer at de ikke går på jobb, bruker offentlig transport eller er sammen med andre. Både de smittede og medlemmer i deres husstand blir fulgt opp av kommunehelsetjenesten. Det jobbes nå med å kartlegge hvilke andre personer som kan ha vært eksponert for smitte. De som har hatt nær kontakt med den smittede vil bli kontaktet og skal i karantene, melder Alstahaug kommune.

– Med den utviklingen vi har vært vitne til i utbredelsen av koronaviruset i resten av landet har vi vært forberedt på å få smittetilfeller i Alstahaug. De strenge retningslinjene vi har satt bidrar til at vi klarer å fange opp tilfellene og dermed å begrense smitte. Foreløpig er vi godt rustet til å håndtere dette, og arbeidet vil fortsette med full styrke så lenge det måtte være nødvendig, melder kommunen videre.

De tre tilfellene i Alstahaug ble bekreftet i dag. Personen i Leirfjord ble bekreftet i går kveld. I følge Helgelands Blad hadde personen fra Leirfjord vært på reise i England og skal ha fått symptomer der.

Personen kom til Sandnessjøen med fly torsdag den 19. mars, og gikk da direkte i karantene.

Ordfører Eilif Trælnes i Brønnøy opplyste i formiddag at én person har testet positivt for koronavirus i Brønnøy.

– 42 personer er så langt testet, 41 er negative. Når det gjelder den smittede så er smittesporing iverksatt og personen er isolert i sitt hjem, sier Trælnes til Brønnøysunds Avis.

I tillegg til disse tre tilfellene ble det torsdag formiddag meldt om et nytt tilfelle av koronasmitte i Meløy. Personen sitter nå i hjemmeisolasjon, og vanlig prosedyre for smittesporing og varsling er iverksatt. Det er nå to personer som er i isolasjon med kornasmitte i Meløy. 

I Nordland er totalt 30 personer bekreftet smittet av korona-viruset. Ti er bosatt i Bodø, tre i Hadsel, tre i Alstahaug, to i Vågan, tre i Dønna, to i Meløy og en person i kommunene Brønnøy, Leirfjord, Vega, Steigen, Sortland og Rana, samt ett tilfelle der bostedskommune ennå ikke er opplyst.    

I Norge er 3.369 personer smittet av korona-viruset og 14 personer er døde etter å ha blitt smittet av viruset, per torsdag kveld.  

----------

LES OGSÅ: 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.