Foto: Shutterstock

Nytt korona-tilfelle på Helgeland

Skrevet av Roger Marthinsen
22.03.2020 12:19 - OPPDATERT 22.03.2020 20:07

Fikk bekreftet positiv prøve i går kveld.

Dønna har fått sitt første tilfelle av Covid 19. Kommunelegen i Dønna fikk beskjeden i går kveld klokken 18, om at en person i kommunen har testet positivt.

–  Tilbakemeldingen på positiv prøve kom lørdag 21.03., ca. kl. 18:00.  Kommunelege 1, som mottok meldingen fra legevakten, informerte straks rådmann – som igjen orienterte ordfører. Den smittede ble kontaktet av kommunelege 1, melder Dønna kommune.

Kommunen skriver på sin nettside at den smittede hadde symptomer, er i risikogruppen, og selv hadde bedt om å bli testet. Pasienten har vært i hjemmekarantene siden onsdag 11. mars.

Hvordan smitten har blitt overført til pasienten er noe usikkert. Det er kartlagt hvem vedkommende har vært i kontakt med, og disse er informert. De personene som har influensalignende symptomer blir nå testet.

– Situasjonen er håndtert i tråd med de retningslinjer og planer Dønna kommune har for slike tilfeller. Kommunen satte krisestab 12. mars, og kriseledelsen er informert om situasjonen, melder kommunen.

Dønna kommune var blant kommunene som sluttet seg til den lokale forskriften om at personer som kommer tilbake til Helgeland etter å ha vært andre steder i landet, skal i karantene. Denne beslutningen ble tatt etter at den personen som nå er bekreftet smittet i Dønna, allerede var satt i karantene.  

Personen på Dønna er den andre personen på Helgeland som er bekreftet smittet av koronaviruset. Fra før er en mann i Rana bekreftet smittet. Vedkommende kom tilbake fra et skisted i Østerrike der mange fra Skandinavia har blitt smittet, og man antar at mannen ble smittet der.

Tidligere i dag ble det kjent at en person man trodde var smittet – en ansatt ved fødeavdelingen ved Helgelandssykehsuet avdeling Mo i Rana – likevel ikke var smittet og at den positive testen var feil. 

Status for antall testede i Rana er per søndag formiddag i dag, den 22. mars, 203 personer. Så langt har kommunen mottatt svar på 62 av testene, hvor altså en person har testet positivt. Man venter fortsatt på svarene på 141 tester.

I Nordland er totalt 18 personer bekreftet smittet av koronavirus, per søndag formiddag. Ni av de som har testet positivt er bosatt i Bodø, én i Rana, én i Dønna, én i Sortland, to i Vågan, én i Steigen og tre i Hadsel kommune.

På landsbasis er 2219 personer smittet og syv personer døde. Det er meldt om 44 nye tilfeller i Norge bare hittil i dag.

Oslo har 448 tilfeller (0,65 per 1000 innbyggere). Viken fylke har 710 bekreftede tilfeller (0,57 per 1000), mens Rogaland har 225 bekreftede tilfeller (0,47 per 1000 innbyggere).

Til sammenligning har Nordland færrest antall smittede, både i antall personer og i forhold til antall smittede per 1000 innbyggere (0,07).  

----------

LES OGSÅ:

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.