STATBUDSJETTET 2020: I dag ble regjeringens forslag til Statsbudsjettet 2020 lagt frem av blant annet finansminister, Siv Jensen ( FrP). – Budsjettet for neste år inneholder ingen effektive grep for å inkludere flere i arbeidslivet. Det er skuffende, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i en pressemelding fra organisasjonen, publisert av NTB.

Øker forskjellene mellom fattig og rik og by og land

Skrevet av Silje-Tamara Rojas
07.10.2019 11:46 - OPPDATERT 07.10.2019 11:51

– Det virker som om regjeringen fullstendig har gitt opp Nord-Norge som landsdel, og ikke synes den er verdt å satse på, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen om forslaget til statsbudsjett for 2020.

– Dette budsjettet øker dessverre forskjellene mellom fattig og rik og by og land. Norge hadde fortjent en politikk som gjorde det motsatte, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i en pressemelding fra LO publisert av NTB. 

LO har tidligere påpekt at tett oppfølging og kompetanseheving er nødvendig for å inkludere flere i arbeidslivet.

– Budsjettet for neste år inneholder ingen effektive grep for å inkludere flere i arbeidslivet. Det er skuffende. Vi har etterlyst målrettede tiltak for å inkludere og kvalifisere flere. Men i regjeringens budsjett for 2020 er det ikke gode grep for å få unge inn i arbeidslivet, sier Gabrielsen.

– Det er naivt å tro at å kutte i ytelser for folk som sliter er en magisk formel som faktisk hjelper flere inn i jobb. Andel uføre og antall på Arbeidsavklaringspenger (AAP) og sosialhjelp har økt. Det er ikke fordi det er attraktivt, men fordi de ikke får muligheter i arbeidsmarkedet, påpeker Gabrielsen.

Han reagerer også på at regjeringen øker de såkalte «ostehøvelkuttene» i staten til én prosent.

– Kuttet innebærer at man tar nesten 60 millioner fra NAV. Dette er midler som skulle hjelpe folk i arbeid. Mange av dem har allerede mistet AAP, dette er dramatisk for unge mennesker som befinner seg i utkanten av arbeidslivet.

– Ostehøvelkuttet vil gå utover lokalsamfunn i distriktene der statlige virksomheter utgjør en hjørnestein. Det virker som om regjeringen fullstendig har gitt opp Nord-Norge som landsdel, og ikke synes den er verdt å satse på. Skal de få mulighet til å vokse og utvikle seg trenger de industriarbeidsplasser, jobber innen reiseliv OG jobber innen offentlig forvaltning, avslutter Gabrielsen. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.