Olav Nyjordet flankert av Elise Nyjordet (t.v.) og Annika Wassmo med ti uker gamle Bendik Engøy. Foto: Hedda Hiller

– Om det er noen som har tatt kontakt med oss? Ja! Spør oss heller hvem som ikke har gjort det

Skrevet av Hedda Hiller, Ann Kristin Kjærnli
09.09.2019 22:59 - OPPDATERT 10.09.2019 14:59

MDG Rana kan avgjøre valget - god stemning på valgvakene til MDG, Ap, Høyre, Venstre, Rødt, FrP og SV.

Latteren sitter løst på valgvaken til MDG Rana, som når 70,6 prosent av stemmene er talt opp er i vippeposisjon. 

– Vi har diskutert forskjellige scenarier, og håper selfølgelig på å havne i vippeposisjon. Da vil vi søke samarbeid med dem som sørger for at vi får størst mulig gjennomslag for politikken vår, nemlig å få ei god utvikling for klimaet vårt, som er i krise, sier ordførerkandidat for MDG Rana, Olav Nyjordet.

MDG Rana har sin valgvaken på Bakeribygget, der et 20-talls MDG-ere har samlet seg, og optimismen er stor før pizzaen kommer på bordet tidlig på kvelden. De har med seg kveldens desidert yngste deltaker på valgvake, nemlig lille Bendik på 2,5 måneder.

– Vi håper på å få inn to representanter i kommunestyret. Vi har et veddemål på gang om hvor store vi blir, det spriker fra 3,5 til 4,4 prosent, forteller Geir Nerdal.

– Har noen tatt kontakt med dere nå som dere er i vippeposisjon?

– Om det er noen som har tatt kontakt med oss? Ja! Spør oss heller hvem som ikke har gjort det, sier Nerdal. 

– Vi har allerede planlagt flere møter i morgen, og lagt opp en strategi i forhold til hva vi ønsker å få ut av disse møtene, supplerer Olav Nyjordet. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ordførerkandidat Geir Waage og varaordførerkandidat Elin Dalseng Eide for Ap er optimister. Foto: Hedda Hiller

[annonse]
På Helma hotel er stemningen spent i en smekkfull konferansesal der Arbeiderpartiets representanter er samlet når de første første resultatene blir offentliggjort klokka 21.

– Du får meg ikke til å spekulere i resultatet, men oppslutningen om Ap i Rana er ifølge de første tallene betraktelig høyere sammenlignet med de målingene som var før valget. Det er positivt, sier ordfører Geir Waage, som er optimist.

– Tradisjonelt og historisk er mange forhåndsstemmer og høy valgdeltakelse positivt for Arbeiderpartiet, sier han.

– Dette er veldig spennende! slår varaordførerkandidat Elin Dalseng Eide fast.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anita Sollie benyttet anledningen til å takke av Espen Haaland på Høyres valgvake. Foto: Hedda Hiller

– Vi er spente, og stemningen er godt, sier ordførerkandidat Anita Sollie i Høyre, som har valgvake på Teaterkafeen.

Sollie er fornøyd med valgkampen, og berømmer sine partifeller for innsatsen.

– Det er klart vi ser en vind over hele landet, der mange velgere strømmer til MDG og Senterpartiet. Vi ser at mange unge MDG-ere er opptatt av miljø, noe som er bra. Og så tror vi mange velger Sp som en protest mot sentralisering, som har vært krevende, men nødvendig. Årsaken til at det har vært mange sentraliseringsprosesser i den senere tiden er at det har vært gjort for lite tidligere, sier Sollie, som også benytter anledningen til å takke av Espen Haaland.

Han går nå ut av kommunestyret etter 12 år for Rana Høyre, men stiller som listefyll til kommunevalget. 

– Dere har gjort en fantastisk valgkamp, og innsatsen har vært veldig bra. Skulle det bli så gærent at jeg blir kumulert inn, så er det én positiv ting med det, nemlig at vi har gjort et bra valg, konkluderer Haaland.

Mats Hansen i ferdig med å rigge til for kvelden. Foto: Hedda Hiller

På Venstres valgvake på Frivilligsentralen er ordførerkandidat Mats Hansen og Mary Ann Dahl i ferd med å rigge til og ikke kommet ordentlig i gang med valgvaken når Rana No er innom.

– Dette blir en veldig spennende kveld, slår de fast.

– Vi har hatt en stigende formkurve siden de første meningsmålingene. På siste måling hadde skoleopposisjonen flertall, det håper vi også at vi har når dagen er over, det er en viktig del av valgkampen, sier Hansen.

Rødts Line Ellingsen og Alf Helge Straumfors har god tro på et godt valgresultat. Foto: Hedda Hiller

Vegg i vegg holder Rødt til. De er allerede godt i gang med å forsyne seg av sitt koldtbord, og også der er stemningen god.

– Vi synes vi har gjort en god valgkamp og er fornøyde, sier Rødt Ranas førstekandidat Alf Helge Straumfors.

Han og andrekandidat Line Ellingsen slår fast at de har med seg mange unge, som er nye i gamet.

Tredjekandidat Maja Røssvoll (18), som ifølge de første tallene ligger an til å få Rødt tredje plass i kommunestyret, er ikke til stede. Hun er på klassetur i Stockholm, og skal ha sin egen, lille valgvake der.

[annonse]
– Hvis vi får inn tre skal vi være veldig fornøyde. Da har vi hatt et gjennombrudd også i Rana og det er et godt bilde av hvor vi står på landsbasis. Men det er klart det blir spennende. Det er store forskjeller i de ulike alderskategoriene, og også forskjeller mellom bydelene, sier de to.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Spent stemning på Rana FrPs valgvake: Allan Johansen, Johnny Ronesen og Sissner Olsen. Foto: Hedda Hiller

– Vi forventer et jevnt og spennende valg, sier FrPs ordførerkandidat, Allan Johansen. på plass på valgvage på Chroma.

– Kona har spurt meg om det er bortkastet om skoleopposisjonen ikke får flertall i Rana, men vi vil jo uansett få innflytelse i kommunestyret. Jeg sa også til kona at hvis vi får et skifte, så er det min fortjeneste, jeg ble jo med for å få et skifte, sier han og ler litt sammen med sine partifeller.

– Men det var jo også min feil at skolevedtaket ble som det ble. Hadde jeg vært der, hadde ikke FrP stemt for i første omgang. Og da hadde ikke Ap, SV og Høyre turt å gå for det, mener Johansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En fornøyd Hilde Rønningsen og Maria Saltirova Rausandaksel på valgvake hos Sv. Foto: Hedda Hiller

– Vi er i godt humør, sier ordførerkandidat Hilde Rønningsen og andrekandidat Maria Saltirova Rausandaksel i Rana SV, som har valgvake i gammelbygget på Meyergården.

Da Rana No var innom, lå SV an til å miste en representant i kommunestyret, og sitte igjen med to.

– Vi er uansett svært fornøyde med valgkampen. Det har vært fire krevende år i kommunestyret og vi synes vi har fått gjennomslag for svært mye av vår politikk, sier Hilde Rønningsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

–