POSISJONEN HÅPER ANDRE SIDEN FØLGER PÅ: – Vi håper at vi har med oss opposisjonen i fylkestinget, både i forhold til alvoret i den økonomiske situasjonen, men også i å opprettholde tilbudene vi har presisert, sier Hilde Holand, gruppeleder for Krf i fylkestinget. Her sammen med samtlige gruppeledere i posisjonen fra AP, SP og SV. Foto: Nordland Fylkeskommune

POSISJONEN: Ønsker å opprettholde fire tilbud

Skrevet av Silje-Tamara Rojas
02.12.2019 16:06

Posisjonspartiene ønsker forandring og har levert en endret innstilling i saken om framtidig struktur på videregående opplæring i Nordland.

– Det har vært et stort engasjement denne saken. Det har vi tatt på alvor. Vi ønsker å beholde fire tilbud som var foreslått tatt ut i fylkesrådets innstilling, sier gruppeleder for Arbeiderpartiet, Mona Nilsen i en pressemelding fra Nordland Fylkeskommune i anledning tilbudsstrukturen for de videregående skolene i Nordland som behandles i fylkestinget denne uken. 

Kutt på 486 millioner

Nordland har fått kutt i inntektene i flere år. Det betyr at utgiftene i Nordland fylkeskommunes budsjett må ned 486 millioner frem mot 2023.

– Det er svært krevende. Budsjettene våre må gå i balanse. Nå skyver vi på investeringer for å få dette til å gå opp. Skulle vi unngått å skye på investeringene måtte rammebetingelsene til Nordland fylkeskommune vært endret kraftig, sier gruppeleder for SV, Christian Torset. 

Må skyve på investeringer

– Ungdommene er fremtiden. Vi har lett med lys og lykter, men har ikke funnet nye penger. Når vi nå prioriterer å bruke mer penger på skole, må vi skyve på flere investeringer, sier Kim André Haugan Schei, fungerende gruppeleder for Senterpartiet. 

– Vi vil bruke 20 millioner ekstra hvert år på utdanning. Da blir det opp mot 400 millioner mindre til vei, sier Schei, som forklarer at dette er midler til å betjene lån. Fylkeskommunen bruker om lag 8 millioner til å betjene et lån og avdrag på 100 millioner, forklarer Schei.

Opprettholder fire fag

Partiene i posisjon har kommet frem til at fire fag kan opprettholdes ut over det fylkesrådet har foreslått.

  • Vi opprettholder idrettsfag på Fauske.
  • Vi opprettholder TIP i Brønnøy.
  • Kleiva skal bestå.
  • Studiespesialisering skal gis i Steigen.   
     
– Vi håper at vi har med oss opposisjonen i fylkestinget, både i forhold til alvoret i den økonomiske situasjonen, men også i å opprettholde tilbudene vi har presisert, sier Hilde Holand, gruppeleder for Krf i fylkestinget.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.