Foto:Roger Marthinsen

Oppfordrer utsatte grupper til å være oppmerksom på luftkvaliteten

Skrevet av Silje-Tamara Rojas
07.11.2019 12:48

– Statens vegvesen, bydrift og industribedriftene vurderer situasjonen fortløpende og iverksetter nødvendige tiltak, skriver Rana kommune.

Det klare fine været kan føre til perioder med dårlig luftkvalitet, skriver Rana kommune på sine nettsider i dag.​

– Det er registret moderat luftforurensing ved målestasjonen på Moheia. Vi oppfordrer derfor spesielt utsatte grupper til å være oppmerksomme på luftkvaliteten i en periode framover, fortsetter kommunen. 

De utsatte gruppene er:

  • De med astma og andre luftveissykdommer
  • De med hjerte- og karsykdommer
  • Diabetikere
  • Eldre
  • Gravide og barn
– Det er meldt kalde dager med lite nedbør i perioden framover. Dette betyr at vi kan få utfordringer med dårlig luftkvalitet. Statens vegvesen, Rana kommune bydrift og industribedriftene vurderer situasjonen fortløpende og iverksetter nødvendige tiltak. 

Informasjon om luftkvalitet

Rana kommune påpeker videre at mange mennesker får helseproblemer av dårlig luftkvalitet. Derfor oppfordrer Rana kommune spesielt utsatte grupper til å følge med på nettsiden www.luftkvalitet.info. Denne siden blir oppdatert én gang i timen. Det finnes også et todagersvarsel for lokal luftkvalitet i Norge som er basert på beregninger.

For svevestøv PM10 er det fastsatt varslingsklasser i forhold til konsentrasjonen av støvet i lufta. Tabellen under viser varslingsklassen for PM10 og helserisiko knyttet til varslingsklassene.

MODERAT I RANA: Varslingsklasser for luftforurensning. Alle klasser er relatert til opphold utendørs over 1 time (timesmiddel). Foto: Skjermdump/Rana kommune 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.