DEN SISTE TUNELLEN PÅ HELGELAND SOM SKAL HA EN SLIK OPPGRADERING: Illhøllitunnelen åpnet i 2003. Nå skal den oppgraderes etter nye krav til sikkerhet. Foto: Marius Skjerve Staulen/ Statens vegvesen.

Oppgraderer Illhøllitunnelen

Skrevet av Silje-Tamara Rojas
07.11.2019 14:54 - OPPDATERT 07.11.2019 17:02

Illhøllitunnelen skal oppgraderes etter nye krav til sikkerhet. Trafikantene må være oppmerksomme på nattestengninger.

På E6 nord for Mo i Rana er arbeidene i den 1260 meter lange tunnelen så vidt i gang.  Nå skal den blant annet få flere nødstasjoner med brannslukkere og nødtelefoner, nødpanel for nødetatene, stengebommer, kamera ved tunnelåpningene, rømningslys, samt nye og flere vifter, det skriver Statens vegvesen i en pressemelding. 

– Oppgraderingen består av en rekke tiltak som skal øke sikkerheten for trafikanter og utrykningsetater ved for eksempel kollisjoner og bilbrann, eller hvis et kjøretøy plutselig må stanse, sier byggeleder Rune Karlsen i Statens vegvesen.

Det er likevel ikke alt som blir like synlig for trafikantene når alt er ferdig. Når arbeidene starter i tunnelen skal det først sprenges ut en fjellhall for et nytt teknisk bygg.

– Vi står foran omfattende arbeider og ser for oss at dette vil pågå et års tid. Vi er nødt til å begrense trafikken slik at vi kan jobbe trygt og mest mulig effektivt, men også for trafikantenes sikkerhet, sier Karlsen. 

Beregn ekstra tid

Fra mandag 11. november vil arbeidene i Illhøllitunnelen pågå i tidsrommet 19.00–07.00.  

Det vil være manuell dirigering og stengninger inntil 15 minutter av gangen, men også lengre stengninger.

Tunnelen vil bli stengt alle dager fra klokka 23.00 til 05.00 (neste dag).  

Trafikken slippes igjennom med ledebil klokka 00:00 og 03.00. Manuell dirigering fra 05.00 til 07.00. 

– De lange stengetidene skyldes kompleksiteten i arbeidet og størrelsen på boreriggen. Etter jul planlegger vi å ha kortere stengninger på natten, men dette kommer vi tilbake til.

[annonse]
På landsbasis skal rundt 200 riksvegtunneler lengre enn 500 meter oppgraderes etter den nye sikkerhetsforskriften. Dette er den siste av tunnelene på Helgeland som skal ha en slik oppgradering.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.