"På fint norsk er det ufyselig, det synet Sjøfronten inviterer til"

Skrevet av Trond Ørjan Møllersen
01.07.2020 06:00

Mobekken og Sjøfronten

Det begynner å nærme seg at MIP må gjere forebyggende tiltak mot fare for helseskade forårsaka av vatnet i Mobekken. Pålegget fra Miljødirektoratet (MD) er fra mars 2017 og baserer seg naturligvis på undersøkelsa før den tid. For meg ser det ut som det har skjedd ting de siste par åran som ikkje er fanga opp av MD og som bør tas med når tiltaksplanen utformes.

Det var vel i fjor at Øvre Idrettsvei vart berga med ei underjordisk betongbru rett ved rundkjøringa på E6. Brua dekker over et høl i veien som oppsto fordi deponert treverk fra paller og bygninger var kommet så langt i forråtnelsen at de seig ihop. Når treverk råtner vaskes de organiske restan ut i grunnen, og i dette tilfellet dreneres de til Mobekken og videre til Ranfjorden, og gir høy Ph-verdi.

Konsekvensen ser alle som vil sjå, ved utløpet av Mobekken og vestover steinfyllinga og nordover mot Havmannen. På fjære sjø ser du grønnalgan som kruser vassflata over fleire dekar. Grønnalgan har også gode vekstforhold på steinbunn, og ved vindstille lavvann er utsikten fra Sjøfronten mot sjøen dominert av irrgrønn farge. I tillegg er fjordvatnet ganske brunt, ikkje breblått som vatnet fra Ranelva og Langvatnet. Det flyter også store lortklake på overflata. På fint norsk er det ufyselig, det synet Sjøfronten inviterer til. I vindstille godvær når ungan vil leke i sjøen, er det verst.

Eg skriver stor S i Sjøfronten til tross for at det ikkje er et vedtatt stedsnavn etter stedsnavnloven. Kommunen har bruka mange penga og Laila Stien har latt kommunen bruke sine dikt. Havmannen er der og minnesmerket over 22. juli er der. Og folk er der. Alminnelig folkeskikk er vel å be om unnskyldning eller uoppfordra gi ei god forklaring, hvis folk uforvarende dumper inn i din private uorden. Men for Sjøfronten kan det virke som vertskapet meiner opplevelsen er som den skal vara.

Byen kan ikkje vara bekjent av den tilstanden som hersker i et stort område ved Mobekkosen. Et skryteprosjekt er til å gråte over. MIP skjønner at det er ille, men Arve Ulriksen er forsiktig med lovnader (RB 26/6). Det virker som Ulriksen og eg er enige om at det høye pH-nivået er det største problemet, men MD har meir oppmerksomhet retta mot tungmetall. Derfor er eg bekymra for at MD ikkje gir sterke nok signal for at Ph-nivået må ned.

Ellers ønsker eg at kommunen legger den overvassledninga som kjem ut midt mellom Havmannen og Mobekken, i rør og fører den ut på djupet. Det er et tiltak som finansieres av oss brukera over sjølkostregnskapet for VA. Om det koster med 10 kr året i 20 år spiller ingen rolle. Utslippet er veldig skjemmende og er ikkje en frisk Sjøfronten verdig.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.