Per Gunnar Hjorthen tildeles kulturprisen

Skrevet av Roger Marthinsen, Hedda Hiller
14.10.2020 14:59 - OPPDATERT 14.10.2020 18:16

– Han har helt siden barndommen vært brennende engasjert i og opptatt av Ranas historie, kultur og natur.

Et enstemmig utvalg for oppvekst og kultur har besluttet at Rana kommunes kulturpris for 2020 skal tildeles Per Gunnar Hjorthen.

– Per Gunnar Hjorthen har helt siden barndommen vært brennende engasjert i og opptatt av Ranas historie, kultur og natur. Hans engasjement strekker seg over et vidt felt, fra turistattraksjonen Setergrotta til Radio Rana og Rana historielag, melder Rana kommune i en pressemelding.

Per Gunnar Hjorthen var ikke forberedt på at han kunne være en aktuell mottaker av prisen. 

– Jeg er veldig overrasket. Jeg ikke på meg selv som en kulturpersonlighet. Likevel må jeg nok erkjenne at jeg jobber med kulturlivet og er en tilrettelegger for kultur, sier Hjorthen selv til Rana No. 

I Rana historielag har Hjorthen hatt flere tillitsverv, og har vært styremedlem siden 2006. Fra 2007 var han styreleder i Museumsgården AS. Han har ledet redaksjonskomitéen for Årbok for Rana siden 2012.

– Jeg er stolt av jobben jeg har lagt ned o Årbok for Rana. Det er en kjempeartig ting å jobbe med, sammen med mange positive mennesker. Det er samtidig et produkt som mange er fornøyd med, og gir oss gode tilbakemeldinger på. Det er flott å få jobbe med noe som blir stående for fremtiden, sier Hjorthen. 

Rana kommune skriver videre:

Da noen kom på å selge Museumsgården og bygge nytt museum i Fjordsenteret, gikk Per Gunnar inn for oppgaven med glød og entusiasme. De siste årene har han lagt ned utallige timer i prosjektet.

Resultatet ser vi i dag i Moment. Det er neppe en overdrivelse å slå fast at det nye museet - og etter hvert Nordland Vitensenter - aldri ville ha sett dagens lys uten Per Gunnar Hjorten sin innsats og ukuelige pågangsmot.

[annonse]
Hans mangeårige innsats for å ta vare på lokal kultur og historie - og ikke minst arbeidet med det nye, museet i Moment - gjør at han er godt kvalifisert til å motta Rana kommunes kulturpris for 2020.

Hjorthen er ærlig på at det har vært krevende. 

– Det har vært en nesten uoverkommelig oppgave. Jeg har vært så heldig å ha gode støttespillere, for jeg hadde ikke klart det på egenhånd, selv om jeg er enig i at jeg har vært en viktig brikke. Det var flaks at denne muligheten kom da jeg nettopp hadde pensjonert meg fra min hovedarbeidsgiver, hadde ekstra kapasitet. Det har krevd pågangsmot, nettverk og innsikt å jobbe med Moment. Det er nok andre som kunne klart det, men kanskje ikke så mange, sier Per Gunnar Hjorthen. 

Prisutdelingen vil finne sted i Mo samfunnshus onsdag 18. november.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.